Directorul adjunct FBI, Andrew McCabe, demisionează. Casa Albă neagă orice implicare

Andrei Popescu
30.01.2018

alte articole

Fostul director adjunct al FBI, Andrew McCabe. (Jim Watson/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
30.01.2018

Adjunctul directorului FBI, Andrew McCabe şi-a prezentat demisia luni, dar potrivit unor surse citate de mass media, el va rămâne angajat al FBI până la jumătatea lunii martie, când va putea ieşi oficial la pensie.

NBC a precizat că demisia lui McCabe va intra în vigoare la jumătatea lunii martie. În decembrie 2017, publicaţia Washington Post a raportat pentru prima dată că demisia acestuia va intra în vigoare în această primăvară.

Potrivit unui purtător de cuvânt al FBI, numărul trei în agenţie, David Bowdich, a fost numit director adjunct interimar.

McCabe, care a fost director interimar al FBI în perioada mai-august 2017 după ce preşedintele Donald Trump l-a concediat pe neaşteptate pe James Comey, s-a aflat în ultimele câtva luni în centrul tensiunilor dintre Casa Albă şi conducerea FBI. Comey l-a numit pe McCabe în funcţia de director adjunct în ianuarie 2016.

Recent, Washington Post a precizat că, după ce l-a concediat pe Comey, Trump s-a întâlnit cu McCabe în Biroul Oval şi l-a întrebat pentru cine a votat în timpul alegerilor prezidenţiale din 2016.

În această lună, FBI a publicat câteva documente interne care arată că rolul lui McCabe în investigaţia desfăşurată de Birou asupra serverului privat de email al fostului secretar de stat Hillary Clinton a început doar în februarie 2016, când a ocupat funcţia de director adjunct – la trei luni după ce soţia acestuia, Jill McCabe a eşuat să obţină un loc în Senatul statului Virginia, din partea Partidului Democrat.

Trump şi-a exprimat nemulţumirea faţa de faptul că soţia lui McCabe, a primit donaţii de sute de mii de dolari pentru campania sa electorală din Virginia, menţionând de asemenea legăturile dintre Jill McCabe şi Hillary Clinton, pe care miliardarul republican a învins-o în cadrul alegerilor prezidenţiale din 2016.

McCabe încă face parte din echipa de investigaţie a inspectorului general al Departamentului Justiţiei, care analizează modul în care a gestionat FBI ancheta asupra lui Hillary Clinton. Rezultatele acestei investigaţii ar urma să fie publicate în această primăvară.

De asemenea, numele lui McCabe urmează să fie inclus în memoriul secret controversat secret de patru pagini care a fost conceput de Comisia de Informaţii condusă de republicani din cadrul Camerei Reprezentanţilor, potrivit Daily Beast.

Comisia de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor din SUA a aprobat luni seară să se dea publicităţii memoriul respectiv, şi se pare că McCabe, Comey şi adjunctul procurorului general, Rod Rosenstein, au fost menţionaţi în acel document.

Conţinutul exact al memoriului rămâne necunoscut, însă se crede că acesta conţine afirmaţii potrivit cărora FBI nu a explicat în mod adecvat unei instanţe secrete că o parte din informaţiile pe care le-a folosit în cererea de obţinere a unui mandat de supraveghere a fostului consilier prezidenţial Carter Page au provenit din operaţiunile de cercetare ale opoziţiei, care au fost parţial finanţate de campania lui Hillary Clinton, cercetare cunoscută acum sub numele de “dosarul Steele”.

Departamentul american al Justiţiei l-a somat săptămâna trecută pe preşedintele Comisiei, republicanul Devin Nunes să nu publice memoriul, chiar dacă administraţia de la Casa Albă părea să fie în favoarea publicării.

Fox News a susţinut că directorul FBI, Christopher Wray, a citit memoriul duminică la Capitol Hill.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a afirmat luni seara, că Donald Trump “nu a fost implicat în procesul decizional” care a dus la demisia lui McCabe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor