Trump numeşte cinci oficiali "mincinoşi şi trădători". Trei foşti capi de servicii, printre ei

Luni dimineată, tocmai înainte ca bursele să înceapă să cadă din senin la New York, Donald Trump a început un război deschis cu trei foşti directori de mari agenţii de informaţii din administraţia Obama
Fostul director CIA, John Brennan (Alex Wong/Getty Images), fostul director al Biroului pentru National Intelligence, James Clapper, şi fostul director al FBI, James Comey (Chip Somodevilla/Getty Images)
Ivan Pentchoukov
06.02.2018

Preşedintele Donald Trump a numit cinci oficiali guvernamentali de rang înalt "mincinoşi şi trădători", într-un mesaj pe Twitter destinat congressmenului Adam Schiff.

"Micul Adam Schiff, care este disperat să candideze în funcţii superioare, este unul dintre cei mai mari mincinoşi din Washington, împreună cu [James, n.r.] Comey, Warner, [John, n.r.] Brennan si [James, n.r.] Clapper!", a scris preşedintele, referindu-se, printre altele, la fostul director FBI, fostul director CIA şi fostul director al ODNI - care supraveghează toate agenţiile de informaţii.

"Adam pleacă din şedinţele închise pentru a scurge ilegal informaţii secrete. Trebuie oprit!"

Seful NSA, Mike Rogers, este singurul şef de agenţie majoră de informaţii a SUA care nu a apărut în mesaj. Gestul nu este întâmplător: Rogers este cel care, imediat după victoria lui Trump în alegeri, s-a deplasat la Trump Tower unde funcţiona echipa pre;edintelui ales şi a avut o convorbire privată cu acesta. Imediat după şedinţă, Trump şi echipa sa şi-au mutat activitatea din Trump Tower.

În lumina publicării memoriului FISA care atestă colaborarea dintre servicii şi administraţia Obama în vederea spionării ilegale a lui Trump şi a construirii unei întregi campanii de presă împotriva sa, pe baza unor mărturii false plătite de democraţi, este probabil ca Rogers să-l fi avertizat pe Trump că este spionat ilegal de o operaţiune combinată a CIA/FBI.

Episodul nu a scăpat neobservat la momentul respectiv, Mike Rogers ajungând pe radarul democraţilor, care i-au cerut demisia.

Revenind la mesajul de pe Twitter dat de Trump, Schiff a fost una dintre personajele cheie care s-a opus publicării, săptămâna trecută, a memoriului secret care descrie abuzurile detaliate ale agenţiilor FBI şi ale Departamentului de Justiţie american, în timpul administraţiei lui Barack Obama.

Mesajul legat de cei trei foşti capi ai serviciilor de informaţii americane - minus NSA, despre care se ştie că a reuşit să rămână imparţială în timpul bătăliei împotriva lui Donald Trump - marchează primul act de acest gen, în care un preşedinte are curajul să numească direct capi de agenţii într-un scandal care are ca temă securitatea naţională.

Administraţia Trump a fost inundată cu scurgeri selective către presă în primele şase luni ale preşedinţiei sale. Potrivit unui raport al comitetului pentru securitate internă a Senatului, a avut loc o medie de o scurgere pe zi între inaugurarea preşedintelui (ianuarie) şi 6 iulie anul trecut.

Cele 125 de scurgeri examinate de comisie au inclus divulgarea informaţiilor "potenţial dăunătoare securităţii naţionale" şi informaţii secrete asupra adversarilor din SUA sau posibilele planuri militare împotriva acestora, a raportat comisia.

În SUA scurgerea de informaţii secrete este pasibilă cu închisoarea, iar suporterii lui Trump, în special cei din serviciile secrete, au dat semnale în mai multe rânduri că se aşteaptă ca administraţia să înceapă pedepsirea debandadei din serviciile americane, mai ales în contextul relaţiilor internaţionale extrem de complicate.

De la învestire în ianuarie anul trecut, Donald Trump s-a văzut ţinta unor campanii extrem de virulente împotriva sa, duse de establishmentul politic de la Washington - deseori incluzându-i pe mulţi republicani - şi presa controlată de neoliberali şi oameni puşi la butoane în mandatele Obama.

Mesajul legat de cei trei foşti capi ai serviciilor de informaţii americane - minus NSA, despre care se ştie că a reuşit să rămână imparţială în timpul bătăliei împotriva lui Donald Trump - marchează primul act de acest gen, în care un preşedinte are curajul să numească direct capi de agenţii într-un scandal care are ca temă securitatea naţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor