CIA a înfiinţat o unitate specială de informaţii pentru China
alte articole
William Burns, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii americane (CIA), a anunţat, joi, că va înfiinţa un departament special care să se ocupe de urmărirea agenţilor Partidului Comunist Chinez.
China Mission Center „intersectează toate domeniile misiunii CIA”, pe fondul temerilor că „ameninţarea provine de la guvernul chinez, nu de la oameni”, a declarat Burns, potrivit Reuters.
Relaţiile administraţiei Biden cu Beijingul au continuat să se înrăutăţească, după un tipar deja evident în timpul mandatului lui Donald Trump, pe fondul agresivităţii crescute a regimului comunist şi a unor dosare deja problematice, cum ar fi sporirea controlului comunist chinez asupra centrului financiar Hong Kong, ameninţările la adresa Taiwanului şi în Marea Chinei de Sud, precum şi abuzurile cu privire la drepturile omului.
Printre alte măsuri de reorganizare a CIA se află includerea Iran Mission Center, departament creat de Donald Trump, într-o unitate mai mare specializată pe Orientul Mijlociu şi fuzionarea unităţii consacrate Coreei de Nord cu unitatea Asia de Est-Pacific.
Burns a mai anunţat că CIA creează funcţia de Chief Technology Officer, precum şi un nou birou, numit Transnaţional & Technology Mission Center. Această structură va permite agenţiei să se concentreze mai detaliat pe chestiuni precum sănătate globală, schimbări climatice, dezastre umanitare şi disfuncţionalităţi cauzate de noile tehnologii.
De asemenea, CIA a creat un birou pentru a supraveghea evoluţia sindromului Havana, care a afectat numeroşi diplomaţi americani şi angajaţi ai CIA.
În 2016, mai mulţi diplomaţi americani aflaţi în misiune în Cuba au acuzat stări de rău şi diverse efecte, inclusiv greaţă, pierderea memoriei şi a auzului din motive necunoscute. Cu toate acestea, deşi asemenea probleme mai fuseseră raportate în cadrul Agenţiei către sfârşitul războiului rece şi imediat după, fără însă să fie luate în seamă, dosarul nu a ajuns în atenţia publicului decât în 2017, când preşedintele Donald Trump a rechemat majoritatea diplomaţilor americani de la Havana, pentru a răspunde acestor noi pericole.
Peste 20 de angajaţi ai guvernului american şi membri ai familiilor acestorar au fost afectaţi de acest misterios sindrom în Cuba, de la sfârşitul anului 2016 până în mai 2018, precum şi o serie de diplomaţi canadieni.
Citiți și SUA expulzează 15 diplomaţi cubanezi după atacurile “sonice” din Havana
În 2018, simptome similare au raportat circa 12 diplomaţi americani în China. Astfel de cazuri au fost semnalate succesiv în Germania, Australia, Rusia, Taiwan, la militarii americani staţionaţi în Siria şi chiar la Washington.
Citiți și Şeful staţiei CIA din Viena, demis pentru că nu a luat în serios "Sindromul Havana"
În iulie, publicaţia The New Yorker relata despre existenţa a peste 20 de cazuri la Viena, în Austria, de la începutul anului.