Canada retrage familiile diplomaţilor săi din Cuba

Ambasada canadiană din Havana, Cuba. (Captură Foto)
Andrei Popescu
19.04.2018

Invocând temeri continue cu privire la o serie de boli misterioase care au afectat personalul ambasadei sale, precum şi ale altor ţări, Canada a declarat că misiunea sa din Havana este un “post fără însoţitori”.

Măsura, care plasează Cuba pe picior de egalitate cu Irakul şi Afganistanul în termeni ai pericolului, înseamnă că membrii personalului diplomatic al ambasadei nu vor mai putea să aibă alături de ei membrii familiilor. De asemenea, Ottawa analizează cele schema personalului ambasadei, pentru a constata dacă se poate face o reducere a numărului diplomaţilor din Cuba.

În total, 10 canadieni au fost afectaţi de boli ciudate care au inclus dureri de cap, sângerări nazale, stări de greaţă, ameţeală, pierderea auzului şi pierderea memoriei pe termen scurt. Aceste simptome au fost asociate cu presupuse “atacuri sonice” îndreptate împotriva locuinţelor şi camerelor de hotel ale diplomaţilor din capitala cubaneză Havana.

Aproximativ 24 de diplomaţi străini au fost afectaţi, începând cu 2016. Departamentul de Stat al SUA a afirmat că aceste presupuse atacuri au vizat ţinte clare. Totuşi, oficiali canadieni au declarat că deşi nu au fost raportate noi atacuri, simptomele apar din nou.

Cercetători din SUA au sugerat că simptomele sunt rezultatul unei tulburări ultrasonice create de dispozitive de spionare a comunicaţiilor.

Anul trecut, administraţia preşedintelui Donald Trump anunţase expulzarea a 15 diplomaţi cubanezi din SUA ca răspuns la atacurile sonice lansate de câteva luni împotriva personalului diplomatic american din Havana.

Departamentul de Stat a precizat că decizia a fost luată din cauza “eşecului Cubei de a lua măsurile corespunzătoare pentru a proteja diplomaţii noştri în conformitate cu obligaţiile prevăzute de Convenţia de la Viena”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor