Armele cu microunde ar putea fi sursa afecţiunilor suferite de diplomaţi americani în Cuba şi China [New York Times]

Ambasada SUA din capitala cubaneză Havana. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.09.2018

Doctori şi oameni de ştiinţă suspectează tot mai mult că armele cu microunde ar putea fi cauza zgomotelor neexplicate şi a bolilor care i-au afectat pe unii diplomaţi americani şi familiile lor în Cuba şi China în ultimul an, potrivit publicaţiei americane The New York Times.

Cele peste 24 de victime au declarat că au auzit anumite sunete intense şi stridente în locuinţele şi camerele de hotel, urmate apoi de simptome care au inclus greaţă, dureri de cap severe, oboseală, ameţeli, probleme cu somnul şi pierderea auzului, potrivit RFE/RL.

Pe când un studiu medical asupra a 21 de victime înregistrate în Cuba, şi publicat în luna martie, nu a menţionat armele cu microunde ca fiind o cauză, autorul principal al acestuia a declarat pentru The New York Times (NYT) în 1 septembrie că armele cu microunde sunt acum luate în considerare ca principală cauză şi că echipa sa de investigaţie este tot mai sigură că diplomaţii au suferit leziuni cerebrale.

“Toţi au fost relativ sceptici la început... şi toţi sunt acum de acord că ceva există acolo”, a precizat pentru NYT directorul Centrului pentru Afecţiuni Cerebrale la Universitatea din Pennsylvania, Douglas Smith.

Nici Departamentul de Stat al SUA şi nici FBI nu au sugerat public că armele cu microunde ar fi fost cauza îmbolnăvirii neaşteptate a diplomaţilor. NYT a susţinut că rămâne un mister cine ar fi putut să desfăşoare astfel de atacuri şi de ce.

Speculaţiile în rândul oamenilor de ştiinţă s-au concentrat pe posibilitatea ca dizidenţi pro-Rusia din Cuba să fi utilizat arme cu microunde pentru a încerca să submineze îmbunătăţirea relaţiilor dintre Washington şi Havana, proces care a avut loc la sfârşitul mandatului fostului preşedinte american Barack Obama.

După ce a învinuit Cuba de desfăşurarea atacurilor sau eşuarea protejării oficialilor americani, în septembrie 2017 SUA a chemat acasă peste jumătate din personalul ambasadei din Havana şi a expulzat 15 diplomaţi cubanezi din Washington.

Cuba a negat orice rol în incidente sau că ar avea informaţii despre ele.

În iunie 2018, Departamentul de Stat a anunţat că a chemat în ţară o parte a personalului guvernamental american din China, după ce aceştia au raportat simptome similare.

Omul de ştiinţă american pensionat Allan Frey a descoperit în anii 1960 faptul că un creier uman poate percepe microundele ca sunete, ceea ce a determinat SUA şi fosta Uniune Sovietică să facă cercetări cu privire la folosirea microundelor ca arme.

Armata rusă a clasificat noua clasă de arme cu microunde ca fiind “psihofizice” sau “psihotronice”.

Agenţia rusă de ştiri de stat TASS a raportat luna trecută că Rusia dezvoltă în prezent pentru trupele sale arme bazate pe “noi principii fizice”, inclusiv “arme cu raze laser şi microunde” şi “arme sonice”.

The New York Times a susţinut că Agenţia de informaţii în domeniul apărării a Pentagonului (DIA) a avertizat în 1976 că cercetările sovieticilor cu privire la microunde au arătat că acestea au potenţialul de a “submina tiparele comportamentale ale personalului militar sau diplomatic”.

O declaraţie a Agenţiei Naţionale pentru Securitate a SUA, obţinută în 2014 de avocatul Mark Zaid din Washington, a susţinut că o “ţară ostilă” vizitată de un client la sfârşitul anilor 1990 avea o “armă cu microunde de mare putere ce putea să aibă abilitatea de a slăbi, intimida sau ucide un inamic în timp fără a lăsa dovezi”. O copie a declaraţiei a fost publicată de NYT.

Declaraţia mai susţinea că “această armă este proiectată să învăluie spaţiul de locuit cu microunde, provocând numeroase efecte fizice, inclusiv afectarea sistemului nervos”.

NYT a menţionat că armata americană a făcut de asemenea cercetări pentru aplicaţii militare ale microundelor, iar Forţa Aeriană a înregistrat un patent pentru un dispozitiv care a demonstrat că poate transmite cuvinte inteligibile în capul unei persoane.

De asemenea, publicaţia a susţinut că cercetători din Marina SUA au explorat utilizarea microundelor pentru a induce sunete suficient de puternice cu scopul de a provoca disconfort dureros şi chiar imobilizarea subiectului.

Publicaţia americană a precizat că nu se ştie dacă Washingtonul foloseşte astfel de arme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor