Diplomaţi americani evacuaţi din China după ce “aud zgomote ciudate”
alte articole
SUA a evacuat câţiva diplomaţi din China după ce testele efectuate au dezvăluit că aceştia ar fi avut aceleaşi simptome misterioase raportate anul trecut de diplomaţi americani şi canadieni în Cuba.
Cel puţin două persoane au fost trimise acasă după ce “au auzit zgomote ciudate” în China, potrivit publicaţiei americane New York Times.
O echipă medicală americană a sosit în China în urmă cu câteva zile pentru a examina oficiali americani şi membrii familiilor lor după ce un angajat al Consulatului american din oraşul chinez sudic Guangzhou a afirmat luna trecută că a avut “senzaţii subtile şi vagi, dar anormale, de zgomot şi presiune” care, aparent, au dus la o leziune cerebrală uşoară.
Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, a precizat că persoanele evacuate vor fi supuse unor teste medicale suplimentare la Universitatea din Pennsylvania, potrivit Deutsche Welle.
Secretarul de stat Mike Pompeo a anunţat crearea unui grup special de lucru pentru a investiga incidentele.
“Natura exactă a leziunilor suferite de personalul afectat, şi dacă există o cauză comună pentru toate cazurile, încă nu au fost stabilite”, a afirmat Pompeo.
Havana
Nauert a confirmat miercuri că doctorii vor examina dacă simptomele sunt similare cu cele raportate de zeci de angajaţi ai ambasadei SUA din capitala cubaneză.
În 2017, 24 de diplomaţi şi membrii familiilor lor au plecat din Cuba după ce au suferit simptome inexplicabile, inclusiv ameţeli, dureri de cap, probleme cognitive şi vizuale. Unele afecţiuni, care au fost depistate şi în cazul a 10 diplomaţi canadieni şi a membrilor familiilor lor, semănau cu traume cerebrale.
Incidentele încă neelucidate au cauzat o ruptură în relaţiile deja şubrede dintre SUA şi Cuba. Washingtonul a expulzat 15 diplomaţi cubanezi din SUA pentru eşecul Cubei de a-i proteja angajaţii. La rândul ei, Canada a retras din Cuba membrii familiilor angajaţilor ambasadei în Havana.
Washingtonul a declarat că oficialii săi au fost victime ale unor “atacuri specifice”, însă nu a învinuit pe nimeni. De altfel, investigatorii au urmărit diverse teorii, inclusiv posibilitatea unui atac sonic, utilizarea unei arme electromagnetice sau a unui dispozitiv defect folosit pentru spionaj.
După primul caz, raportat în luna mai în China, ambasada SUA a emis o alertă vizând sănătatea pentru cetăţenii americani din China.
“Dacă constataţi orice fel de fenomen auditiv sau senzorial acut, însoţit de sunete neobişnuite, nu încercaţi să localizaţi sursa. Mutaţi-vă într-un loc unde nu se aud sunetele”, precizează textul alertei.