Sindromul Havana apare şi la diplomaţii americani din Viena

Sindromul Havana cauzează probleme de sănătate diplomaţilor americani
Sindromul Havana cauzează probleme de sănătate diplomaţilor americani (Pixabay)

Peste 20 de diplomaţi din SUA şi alţi reprezentanţi politici, aflaţi la Viena, au raportat probleme de sănătate relatează reuters.com.

Citiți și Armele cu microunde ar putea fi sursa afecţiunilor suferite de diplomaţi americani în Cuba şi China [New York Times]

Printre simptomele acuzate se numără ameţeală, pierderea echilibrului, a auzului şi anxietate. Nu se ştie exact care sunt cauzele sindromului, însă el a apărut cu câţiva ani în urmă la diplomaţii americani din capitala cubaneză Havana.

Oamenii de ştiinţă şi membri ai comunităţii de informaţii americane au pus sindromul pe seama unor arme cu radiaţii din gama microundelor.

Citiți și SUA: Un alt diplomat american din Cuba ar fi fost supus unui atac sonic

Cercetătorii americani au descoperit în 2019 anomalii la nivelul creierului diplomaţilor care au acuzat stări de rău. Cazurile din Viena au fost prezentate iniţial de revista New Yorker, vineri, şi au fost confirmate ulterior de Departamentul de Stat, care a spus că le anchetează.

O investigaţie efectuată de Epoch Times a arătat că asemenea arme au fost folosite inclusiv în timpul războiului rece, iar agenţii dau vina pe fosta Uniune Sovietică.

Ministerul de Externe austriac a precizat că lucrează împreună cu autorităţile americane pentru a afla cauza simptomelor misterioase.

Citiți și SUA investighează un incident de tip "sindrom Havana", ce a avut loc în faţa Casei Albe

Cazuri similare au fost raportate şi în alte locuri din lume, dar oficialii americani au afirmat că numărul celor din Viena este mai mare decât în oricare alt oraş, cu excepţia Havanei.

Capitala austriacă găzduieşte în această perioadă negocieri între Iran şi SUA privind încercarea de revenire la acordul nuclear din 2015, iar peste 158 de oficiali americani sunt delegaţi.