China trimite 700 de soldaţi să apere câmpurile petroliere din Sudanul de Sud

China va mobiliza 700 de soldaţi în Sudanul de Sud pentru a proteja singurele câmpuri petroliere ”aflate încă sub controlul guvernului central din Juba”. Soldaţii vor proteja ”muncitorii chinezi şi instalaţiile”.
Soldaţii Armatei de Eliberare a Poporului antrenându-se în Beijing, 22 iulie. Armata chineză îşi impune noi standarde de îndoctrinare comunistă, în detrimentul antrenamentelor. (Greg Baker/AFP/Getty Images)
P. P.
11.09.2014

China va mobiliza 700 de soldaţi în Sudanul de Sud pentru a proteja singurele câmpuri petroliere ”aflate încă sub controlul guvernului central din Juba”. Soldaţii vor proteja ”muncitorii chinezi şi instalaţiile”.

Soldaţii chinezi s-au alăturat forţei de păstrare a păcii ONU şi vor ”opera sub comanda ONU”. Potrivit The Wall Street Journal, această ”desfăşurare marchează prima dată când Beijingul a contribuit cu un batalion la forţa de păstrare a păcii ONU”.

Mizele sunt foarte mari. China Naţional Petroleum Corporation ”deţine 40% din acţiunile companiei care operează vastele câmpuri petroliere ale Sudanului de Sud”. Aceasta este ameninţată de conflictul curent dintre forţele loiale preşedintelui Salva Kiir şi cele ”loiale fostului vice preşedinte, Riek Machar”.

Rebelii care luptă sub Machar caută să înlăture de la putere guvernul Kiir. Conflictul a avut ca rezultat moartea a ”peste 10.000 de persoane” de la începutul lui decembrie 2013.

Anterior începerii conflictelor, China obţinea 5% din rezerva anuală de ţiţei de pe câmpurile petroliere ale Sudanului. Dar ”producţia a ... scăzut cu o treime”. Cei 700 de soldaţi chinezi sunt trimişi pentru a preveni un declin suplimentar. Aceştia sunt ”pregătiţi de luptă şi pot riposta”.

Ar trebui să se ţină cont că Beijingul s-a implicat chiar mai mult în afacerile africane înainte de mobilizarea acestor soldaţi în scopul de păstrare a păcii. De exemplu, pe 23 mai Breitbart News raporta că Beijingul a lansat un fond african multilateral de dezvoltare de 2 miliarde de dolari. Fondul, împreună cu celelalte investiţii chineze, marchează o creşte de 3000% a investiţiilor chineze în Africa în ultimul deceniu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor