Rusia şi China vor să construiască un canal în Nicaragua

Primul ministru rus, Vladimir Putin.
Primul ministru rus, Vladimir Putin. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / GettyImages)

Rusia poartă negocieri active cu Nicaragua pentru a participa la construcţia, pe teritoriul acesteia, a unui canal ce va lega oceanele Pacific şi Atlantic. Aceasta este una dintre marile probleme discutate la întâlnirea interguvernamentală dintre Rusia şi Nicaragua desfăşurată la Moscova, pe 9 septembrie.

Rezultate concrete ale întrevederii se aşteaptă după negocierile care au loc cu participarea miniştrilor şi oamenilor de afaceri.

Participarea Rusiei la acest proiect va fi sprijinită de către preşedintele Vladimir Putin. În luna iulie, în drumul său din Cuba spre Argentina, Putin a decis să îşi schimbe itinerariul şi să facă o vizită scurtă în Nicaragua. La întâlnirea cu preşedintele Daniel Ortega, cea mai discutată chestiune a fost participarea Rusiei şi rolul său în acest proiect.

Conform surselor diplomatice, colaborarea presupune sprijin militar şi politic. Rusia va trebui să asigure, în special securitatea procesului de construcţie şi protecţia acestuia împotriva eventualelor provocări. Pentru a realiza acest lucru, Nicaragua a permis patrularea navelor de luptă ruseşti şi a avioanelor de pe coastele ţării sale în Oceanul Pacific şi Marea Caraibelor. Acordul bilateral va oferi oportunitatea de a începe acest lucru în prima jumătate a anului 2015.

Este interesant de remarcat faptul că Vladimir Putin a ajuns în Nicaragua la câteva zile după prezentarea versiunii finale a rutei canalului care urmează să se construiască. Acest lucru a fost realizat de către un investitor cheie – compania din Hong Kong HK Nicaragua Canal Development Investment. Aceasta este în totalitate susţinută de China, care nu are relaţii diplomatice cu Nicaragua. Costul proiectului este de 40 de miliarde de dolari.

Rusia a făcut o mişcare geopolitică majoră intrând în acest proiect în colaborare cu China, pentru a construi o alternativă la canalul Panama, controlat de S.U.A.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe