Tsipras: UE nu ar trebui să se considere centrul economic al universului

Premierul grec Alexis Tsipras a declarat vineri că Uniunea Europeană trebuie să înţeleagă că centrul dezvoltării economice mondiale se schimbă către alte regiuni.
Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi premierul grec Alexis Tsipras. (Captură Foto)
Andrei Popescu
20.06.2015

Premierul grec Alexis Tsipras a declarat vineri că Uniunea Europeană trebuie să înţeleagă că centrul dezvoltării economice mondiale se schimbă către alte regiuni.

Luând cuvântul la Forumul Economic Internaţional din St. Petersburg, Tsipras a susţinut că centrul financiar al lumii „s-a schimbat deja” deoarece noile puteri joacă un rol „din ce în ce mai important la nivel economic şi geopolitic.”

„Lumea este diferită de ceea ce a fost înainte. Noi, în Europa, am avut iluzia pentru un timp îndelungat că am fost centrul universului, un centru al lumii şi am continuat să vedem şi să ne bazăm doar pe mediul din imediata apropiere”, a susţin premierul elen, fiind citat de postul de televiziune Russia Today.

Accentuând rolul noilor blocuri economice mondiale, precum cooperarea regională din Asia şi parteneriatul BRICS, Tsipras a susţinut că relaţiile politice şi economice internaţionale devin tot mai multipolare.

„Uniunea [Economică] Eurasiatică este o nouă formaţiune de integrare regională şi un potenţial exemplu de noi surse pentru producerea de bogăţie, beneficii şi pentru crearea de noi puteri economice”, a declarat Tsipras.

În plus, premierul grec a criticat puternic sancţiunile economice conduse de SUA împotriva Rusiei, susţinând că “cercul vicios” al sancţiunilor occidentale declanşate de criza ucraineană trebuie să se sfârşească.

„Criza din Ucraina a deschis o nouă rană în inima Europei, o rană a instabilităţii”, a declarat Tsipras, adăugând că „acesta este un semn rău pentru relaţiile internaţionale deoarece, în loc de prosperitate şi cooperare economică în regiune, vedem procese care duc la război, militarizare şi sancţiuni.”

Tsipras a călătorit în Rusia pentru a se întâlni cu liderul rus Vladimir Putin şi pentru a discuta despre o serie de probleme.

Rapoartele media au speculat că premierul elen ar putea urmări obţinerea de potenţiale împrumuturi din partea Rusiei, în condiţiile în care Atena nu a reuşit să ajungă la un acord cu creditorii săi internaţionali.

Totuşi, viceministrul rus al finanţelor Serghei Storchak a declarat că Atena nu a cerut Moscovei asistenţă financiară şi că Tsipras se află în Rusia doar pentru a discuta despre diverse proiecte comune.

„Nu au existat cereri [pentru ajutor] din partea Greciei”, a declarat Storchak pentru Reuters la Forumul Economic Internaţional din St. Petersburg. “Nu există niciun fel de resurse [în bugetul nostru pentru a oferi elenilor bani].”

Liderii europeni vor încerca din nou, în cadrul unui summit de urgenţă convocat pentru luni, să depăşească impasul dintre Atena şi creditorii săi internaţionali, după ce întâlnirea din Luxemburg a miniştrilor de finanţe din zona euro s-a terminat joi fără un acord asupra programului de salvare financiară a Greciei, conform Sydney Morning Herald.

Fără un ajutor suplimentar, Grecia înfruntă perspectiva unui faliment la sfârşitul acestei luni, când ar trebui să plătească Fondului Monetar Internaţional 1,6 miliarde de euro şi când se finalizează partea europeană a programului său de salvare financiară (bailout).

„S-a realizat un progres prea mic”, a declarat Jeroen Dijsselbloem, şeful miniştrilor de finanţe ai zonei euro, sau aşa zisul Eurogrup, la o conferinţă comună de presă cu şefa FMI, Christine Lagarde, şi comisarul european pentru probleme financiare, Pierre Moscovici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor