China şi India îşi expulzează reciproc jurnaliştii pe măsură ce rivalitatea dintre cele două ţări se intensifică [WSJ]

(Andrei Popescu/Epoch Times Romania)
D.B.
31.05.2023

India şi China şi-au expulzat reciproc jurnaliştii în ultimele săptămâni, eliminând practic accesul reciproc la mass-media şi adâncind o ruptură între două cele mai populate naţiuni ale lumii, potrivit The Wall Street Journal.

New Delhi a refuzat luna aceasta reînnoirea vizelor pentru ultimii doi jurnalişti din presa de stat chineză rămaşi în ţară, de la agenţia de presă de stat Xinhua şi de la Televiziunea Centrală Chineză, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

La începutul anului, mass-media indiană mai avea încă patru jurnalişti aflaţi în China. Cel puţin doi dintre ei nu au primit vize pentru a se întoarce în ţară, a declarat un oficial chinez. Un al treilea a fost anunţat luna aceasta că i-a fost revocată acreditarea, dar a rămas în ţară, au declarat persoane familiarizate cu această chestiune.

Măsurile reciproce sunt de natură să sporească tensiunile dintre cele două ţări vecine, ale căror relaţii s-au deteriorat de la o încăierare la graniţa disputată dintre India şi China în iunie 2020, care s-a soldat cu moartea unor soldaţi de ambele părţi. De atunci, o relaţie cândva călduroasă între cei doi membri ai aşa-numitului grup al puterilor emergente BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) a devenit dificilă, transformându-se într-o dispută bilaterală de amploare.

India a trecut la o participare mai activă la Dialogul Cvadrilateral de Securitate (Quad), gruparea condusă de SUA, care include şi Australia şi Japonia şi pe care China o consideră o încercare de a o încercui şi de a o limita.

Legăturile dintre New Delhi şi Beijing s-au deteriorat şi în alte moduri. India a interzis zeci de aplicaţii mobile chinezeşti, inclusiv TikTok, WeChat şi alte aplicaţii globale cu sediul în China, blocându-le efectiv de pe piaţa indiană.

În ultimele luni, China a redenumit anumite locuri din statul indian Arunachal Pradesh, pe care Beijingul îl revendică aproape în întregime şi pe care îl numeşte Tibetul de Sud.

China a boicotat o reuniune a Grupului celor 20 (G20) privind turismul, după ce India, în calitate de gazdă, a decis să organizeze reuniunea din această lună în teritoriul Kashmir. Regiunea se află în centrul unei dispute între India şi Pakistan încă de la împărţirea din 1947, ambele ţări revendicând-o în întregime, dar controlând doar anumite părţi din ea. Disputele teritoriale dintre China şi India includ zona strategică limitrofă Ladakh.

Expulzarea jurnaliştilor adaugă o altă dimensiune la legăturile tensionate dintre China şi India, reducând schimburile şi vizibilitatea între două ţări vecine înarmate nuclear, a căror populaţie însumată reprezintă mai mult de o treime din totalul mondial.

"Prezenţa mai multor jurnalişti din China în India ar ajuta la reducerea decalajelor dintre cele două ţări şi ar favoriza o înţelegere mai profundă a culturilor şi perspectivelor fiecăreia dintre ele. Acest lucru, la rândul său, ar putea duce la o reducere a ostilităţii şi la o rezolvare mai paşnică a disputei de frontieră", a declarat Wang Zichen, fost reporter al presei de stat chineze, în prezent cercetător la think tank-ul Centrul pentru China şi Globalizare din Beijing.

În ultimii ani, acreditarea jurnaliştilor a devenit o problemă geopolitică din ce în ce mai importantă, deoarece guvernele îi consideră din ce în ce mai mult pe membrii presei ca fiind extensii ale politicii externe a ţărilor lor de origine. La începutul anului 2020, China a expulzat mai mult de 10 reporteri americani, în timp ce Statele Unite au limitat numărul de acreditări pentru jurnaliştii chinezi. Toţi corespondenţii străini din Australia au părăsit China mai târziu în acelaşi an, pe fondul escaladării tensiunilor dintre cele două ţări.

Un număr record de jurnalişti au fost trimişi în spatele gratiilor în 2022, a declarat luna trecută Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor, cu sediul la New York. În martie, Rusia l-a reţinut pe reporterul Evan Gershkovich de la Wall Street Journal (WSJ), pe baza unei acuzaţii de spionaj pe care publicaţia şi guvernul american o neagă vehement.

Demersurile Chinei şi ale Indiei de a îngheţa practic cealaltă parte arată cât de repede se pot deteriora relaţiile dintre state.

Ultimii doi jurnalişti din presa de stat chineză care mai rămăseseră au părăsit ţara în urma expirării vizelor, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. În prezent, probabil pentru prima dată din 1980 cel puţin, nu mai există niciun reporter al presei de stat chineze în India, au declarat unele dintre sursele respective.

De asemenea, China a refuzat acreditările pentru jurnaliştii indieni. Luna trecută, reporterilor de la Hindu, unul dintre cele mai mari ziare indiene, şi de la Prasar Bharati, televiziunea publică de stat din New Delhi, care călătoreau în afara Chinei, li s-a interzis să se întoarcă, în timp ce un reporter de la Hindustan Times a fost informat luna aceasta că acreditările sale de presă au fost retrase, potrivit unor persoane familiare cu această problemă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor