China: Protestele muncitorilor chinezi se apropie de punctul critic
alte articole
Una dintre cele mai mari greve întâlnite vreodată în China va continua, probabil, şi ar putea alimenta şi mai multe proteste pe teritoriul întregii ţări, sunt de părere observatorii.
Aproximativ 30.000 de muncitori ai producătorului de încălţăminte Yue Yuen Industrial Ltd. au intrat joi în a patra zi de grevă din cauza asigurărilor sociale şi a asistentelor neplătite.
Sute de poliţişti cu scuturi sunt staţionaţi în apropierea fabricilor Yue Yuen, furnizorul de încălţăminte al unor companii gigant precum Adidas şi Nike.
Marţi, un material video prezentat de China Labor Watch, o organizaţie pentru drepturile muncitorilor cu sediul în New York, arată cum poliţia de revoltă dispersează protestele paşnice ale muncitorilor.
Chiar dacă salariile din China au crescut în ultima perioadă, acestea sunt în continuare scăzute iar salariaţii nu beneficiază de asigurări sociale, a declarat Li Qiang, un director executiv al CLW.
”Noi, angajaţii, respectăm regulile. N-ar trebui şi angajatorii să respecte regulile?”, a declarat un muncitor al Yue Yuen.
Cetăţenii din zonele rurale ale Chinei muncesc în număr tot mai mare în fabrici mari, precum Yue Yuen din Dongguan, unde sunt cazaţi în dormitoare. Muncitorii migranţi pot acum să-şi ia beneficiile de securitate socială cu ei atunci când se retrag în satele de un provin, ceea ce le-a mărit dorinţa să le primească, a declarat Qiang.
”Deoarece problemele cu care se confruntă această fabrică sunt prezente la mulţi muncitori din China, foarte mulţi muncitori sunt atenţi la această situaţie şi cum este rezolvată”, a declarat Qiang.
Economia greoaie a Chinei ar putea să contribuie şi mai mult la tensiunile dintre angajaţi şi muncitori în anii care vin. Oficialii chinezi au relatat că în această săptămână creşterea economică a scăzut la 7,4% în timpul primului sfert de an, cea mai joasă din ultimele 18 luni, în timp ce ţara se reorientează treptat dintr-o economie bazată pe export într-una bazată pe consumul intern.
Controversata politică a unul singur copil a Chinei va accentua scăderea economică a ţării deoarece numărul populaţiei muncitoare se reduce. Totalul populaţiei muncitoare a Chinei – cuprinsă între vârstele de 15 şi 64 de ani – va începe să fie contractată între anii 2020 şi 2025, conform Naţiunilor Unite.
Qiang este de părere că protestele vor continua deoarece problemele sunt foarte răspândite în toată China. După investigaţii, peste 400 de fabrici descoperite de CLW nu ofereau muncitorilor asigurările sociale garantate de legea chineză.
”Aceste proteste vor continua şi probabil se vor intensifica, însă nu se va întâmpla din cauza faptului că piaţa muncii din China s-a micşorat. Conştiinţa muncitorilor a devenit mai puternică”, a adăugat Qiang.