Între timp armata chineză măreşte sfera atacurilor cibernetice asupra SUA...

O clădire de 12 etaje aflat suburbia de nord a Shanghai-ului, Gaoqiao, care potrivit unui raport al firmei de securitate a internetului, Mandiant, este sediul unui grup de hacking militar condus de China (Peter Parks / AFP / Getty Images)
Joshua Philipp
18.04.2014

După ce au fost declanşate mai multe scandaluri din cauza atacurilor cibernetice majore iniţiate de armata chineză, în februarie 2013, hackerii din Armata Populară de Eliberare a Chinei (APE), care aparţine Partidului Comunist Chinez, nu numai că şi-au continuat atacurile împotriva SUA, ba chiar au atacat pe o scară mai mare, cu o frecvenţă sporită.

"În multe domenii industriale, am observat din ce în ce mai mult că guvernul chinez desfăşoară campanii expansive de intruziune pentru a obţine informaţii care să ajute întreprinderile de stat ale Chinei", afirmă un nou raport al companiei de securitate Mandiant.

"Acest lucru se traduce prin furt de date, care merge mult dincolo de proprietatea intelectuală de bază a unei companii, şi include informaţii cu privire la modul în care aceste întreprinderi funcţionează şi modul în care directorii şi persoanele cheie iau decizii", se afirmă în raport.

După ce sunt sustrase informaţiile cu privire la modul în care funcţionează o companie, regimul chinez foloseşte informaţiile în companiile sale de stat pentru a obţine avantaje. Datele pot fi utilizate fie pentru a stimula operaţiunile, fie pentru a le oferi informaţii cu caracter confidenţial atunci când se negociază afacerile.

Raportul constată că, în timp ce unele dintre atacurile cibernetice de stat orhestrate de China ajung să fie expuse în paginile ziarelor internaţionale, există multe atacuri grave care primesc foarte puţină atenţie.

Hackerii chinezi au furat inclusiv date de cercetare şi financiare, de la jurnalişti şi directori de nivel înalt ai unei organizaţii media trecută sub anonimat în raport. Datele furate erau în legătură cu o emisiune de ştiri despre China.

Directorilor şi managerilor unei companii de energie (păstrată sub anonimat) le-au fost compromise conturile de e-mail şi le-au fost furate diverse date de către hackeri chinezi. Datele furate au inclus informaţii cu privire la un proiect comun de energie nepoluantă dezvoltat în cooperare cu un departament al guvernului chinez.

Atacurile prezentate sunt doar vârful aisbergului. În afară de operaţiunile Chinei care fură informaţii legate de construcţia echipamentelor militare americane, potrivit Mandiant, hackerii militari ai Chinei jefuiesc companiile americane de aproape tot ceea ce pot găsi. Aceasta include planuri de negociere, informaţii despre bugete, organigrame, rezumate ale şedinţelor, şi multe altele.

Mandiant a fost compania care a urmărit iniţial atacurile cibernetice până la Unitatea Militară 61398 a Armatei Partidului Comunist Chinez, în 2013.

Se afirmă că după expunerea atacurilor APE, atacatorii au devenit inactivi pentru o scurtă perioadă de timp, apoi şi-au reluat atacurile cibernetice.

După ce a fost dezvăluit, un grup de hackeri din cadrul armatei Chinei, APT12, a stat inactiv doar cinci zile înainte de reluarea atacurilor, apoi a reînceput atacurile la scară largă, aproximativ 150 de zile mai târziu.

Un alt grup de hackeri militari chinezi, APT1, a stat inactiv pentru 41 de zile, excluzând o perioadă de sărbători de şapte zile, înainte de a-şi reîncepe activitatea. Acesta şi-a reluat atacurile la scara largă, la aproape 160 de zile după ce a fost expus.

Continuarea atacurilor din partea APE, în ciuda faptului că scandalurile izbucnesc, nu este neobişnuită pentru China. Raportul arată că în 40 la sută dintre cazuri, hackerii chinezi au revenit, chiar după ce au fost dezvăluiţi.

Mandiant afirmă, de asemenea, că a urmărit atacurile cibernetice chineze de stat încă din 2006. Victimele au detectat atacurile chineze în doar 33 la sută din cazuri, iar hackerii chinezi au petrecut în medie 243 de zile pe calculatoarele victimelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor