Japonia răspunde agresiunilor chineze din Marea Chinei de Est

Ministrul japonez al Apărării, Itsunorii Onodora în urma unui exerciţiu militar, 12 ianuarie 2014.
Ministrul japonez al Apărării, Itsunorii Onodora în urma unui exerciţiu militar, 12 ianuarie 2014. (YOSHIKAZU TSUNO / AFP / Getty Images)

Agresiunile Chinei din Marea de Est şi Marea de Sud a Chinei au determinat Japonia să trimită pe insulele Yonaguni, cele mai vestice teritorii ale arhipelagului, un efectiv de 100 de soldaţi şi să instaleze un radar care va permite monitorizarea armatei chineze, conform ministerului de Apărare japonez.

Militarizarea insulei Yonaguni va începe, sâmbătă, atunci când ministrul Apărării, Itsunori Onodera, va ajunge la faţa locului. Insula se află la 150 de kilometri distanţă de insulele Senkaku, teritoriu încălcat abuziv de China.

Radarul care va fi construit pe insulă va fi cu mult mai apropiat de China decât radarul actual al Japoniei. Acesta va permite supravegherea traficului în zona insulei Senkaku.

”Am decis să trimite o unitate a Forţei de Autoapărare Terestră pe insula Yonaguni ca parte a efortului nostru de a întări supravegherea regiunii sud-vestice”, a declarat Onodera.

Totuşi, acţiunile din Yonaguni mai poartă şi un mesaj simbolic, fiind prima măsură defensivă a Japoniei în faţa unei posibile invazii a Chinei.

China poate transporta pe insulele japoneze Senkaku aproximativ 2.000 de soldaţi complet echipaţi în numai cinci ore, conform presei japoneze.

Noua bază ”ar trebui să-i ofere Japoniei abilitatea de a-şi extinde supravegherea în apropierea Chinei continentale”, a declarat un specialist japonez, fost cercetător al Institutului de Studii Defensive al Ministerului Apărării.

Preşedintele american, Barack Obama, va începe la sfârşitul lunii o vizită în Filipine, Japonia şi Coreea de Sud pentru a-şi convinge aliaţii că SUA le va asigura protecţia în cazul unei invazii chineze.

Japonia şi-a exprimat încă din luna decembrie ”îngrijorările profunde” cu privire la ”sporirea efectivelor militare ale Chinei şi a încercărilor de a schimba status quo-ul prin constrângere” atât pe mare cât şi în aer.

Strategia ministerului de Apărare de la Tokyo este să ”intercepteze şi să învingă orice invazie prin securizarea superiorităţii maritime şi aeriene”.

”Dacă insulele îndepărtate vor fi invadate, Japonia le va recuceri. Astfel, orice atac cu rachete balistice va prim un răspuns asemănător”, conform ministerului Apărării nipon.

China a impus abuziv la sfârşitul anului trecut o ”zonă aeriană defensivă” deasupra teritoriului insulelor Senkaku, iar la începutul lunii ianuarie a pretins abuziv legitimitate asupra unui teritoriu ce cuprinde 90% din sudul Mării Chinei. Teritoriile maritime capturate abuziv au fost protejate ulterior de către Garda de Coastă chineză stârnind mai multe conflicte cu statele învecinate care deţineau teritoriile conform legislaţiei internaţionale.