China pătrunde în America Latină printr-un parteneriat cu Costa Rica

Costa Rica ar putea deveni din nou un centru al producţiei high-tech, incluzând maşini şi echipamente pentru energie regenerabilă, după ce preşedintele Luis Guillermo Solís şi omologul său chinez Xi Jinping au semnat un acord de parteneriat strategic care include discutarea viitoare a creării unor “zone economice speciale” în Costa Rica pentru companiile chineze.
Presedintele costarican Luis Guillermo Solís (st) dă mâna cu omologul său chinez Xi Kinping în timpul unei vizite oficiale în Beijing, 6 ianuarie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.01.2015

Costa Rica ar putea deveni din nou un centru al producţiei high-tech, incluzând maşini şi echipamente pentru energie regenerabilă, după ce preşedintele Luis Guillermo Solís şi omologul său chinez Xi Jinping au semnat un acord de parteneriat strategic care include discutarea creării unor “zone economice speciale” în Costa Rica pentru companiile chineze, conform unei declaraţii publicate marţi, 6 ianuarie, de Casa Prezidenţială.

Solís, care şi-a bazat campania prezidenţială din 2014 şi Planul său de Dezvoltare Naţională pe crearea de locuri de muncă de înaltă calitate, a declarat că speră ca înfiinţarea unor astfel de zone de comerţ liber va servi ca un motor pentru dezvoltarea economică a tării.

Mişcarea ar putea duce la apariţia următorului Intel, ţinând cont că gigantul din California în microprocesoare şi-a închis unitatea din Costa Rica, unde lucrau aproximativ 1.500 de muncitori şi care era responsabilă pentru aproximativ 20% din valoarea exporturilor înregistrate de Costa Rica în anii recenţi – aproximativ 2,4 miliarde de dolari, conform datelor oferite de Ministerul costarican pentru Comerţ Exterior.

Administraţia Solís nu a oferit detalii specifice în ceea ce priveşte beneficiile la care s-ar putea aştepta producătorii sau furnizorii de servicii chinezi, dar o declaraţie a Casei Prezidenţiale a menţionat zona de comerţ liber pentru dezvoltare economică şi tehnologică din Tianjin, în nordul Chinei, ca un posibil model de exportat în Costa Rica. Solís a menţionat în mod specific automobilele şi panourile solare ca unele dintre posibilele produse pe care le-ar putea produce aceste zone. De asemenea, până în luna octombrie este aşteptată realizarea unui studiu de fezabilitate care examinează aspectele financiare, geografice, de mediu şi comerciale ale propunerii.

Ministrul costarican pentru Comerţ Extern, Alexander Mora, a declarat că zonele economice speciale vor urmări să atragă afaceri care ar putea declanşa o dezvoltare a furnizorilor interni costaricani şi precum şi o dezvoltare a altor afaceri în jurul acestor zone, conform unei declaraţii ministeriale.

Mora a adăugat că investitorii chinezi văd Costa Rica ca un cap de pod de unde produsele lor ar putea intra pe pieţe noi din America Latină şi din zona Caraibelor. Costa Rica este singura ţară din America Centrală şi dintr-o mare parte a regiunii Caraibelor care are relaţii diplomatice cu China şi nu cu Taiwanul.

Ministrul comerţului a mai declarat că delegaţia ţării sale urmăreşte să crească exporturile către China prin accelerarea procesului de aprobare a produselor alimentare costaricane. În baza acordului pentru comerţ liber încheiat între cele două ţări, Costa Rica exportă în prezent în China cafea, banane, carne de porc şi, mai recent, crevete.

Preşedintele Solís a declarat luni că el doreşte mai mult comerţ şi mai puţine pomeni din partea Chinei, dar acest lucru nu l-a oprit să primească din partea guvernului chinez o donaţie de 24 de milioane de dolari sub formă de ajutoare pentru dezvoltare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor