China lovită de noi tarife americane aplicate oţelului său

China a criticat SUA pentru decizia de a aplica noi tarife ridicate asupra oţelului său rezistent la coroziune şi a ameninţat că această mişcare ar putea afecta comerţul dintre cele două state.
Muncitor chinez la o oţelărie din Hefei, provincia centrală chineză Anhui. (Captură Foto)
Andrei Popescu
26.05.2016

Ca parte a strategiei sale de a limita invazia de oţel din China, Departamentul american al Comerţului va aplica accize de antidumping şi antisubvenţie de până la 450% pentru oţelul din China.

Înaintea summitul G7 ce va avea loc în această săptămână în Japonia, Uniunea Europeană a ameninţat la rândul ei că va aplica accize similare asupra oţelului chinez.

Financial Times a raportat că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat într-un discurs: “Dacă cineva distorsionează piaţa, Europa nu poate rămâne fără apărare”.

China a fost tot mai criticată de ţările industrializate ale lumii care au acuzat-o că îşi distribuie oţelul la preţuri mult mai joase decât costurile de producţie pentru a evita să reducă excesul de capacitate în acest sector, care se confruntă cu o cerere tot mai redusă.

Beijingul a insistat că va reduce capacitatea sa cu 100 până la 150 milioane de tone, dar săptămâna trecută a susţinut că va continua cu un plan de reducere a impozitelor pentru oţel pentru a "susţine" restructurarea sectorului.

Războiul comercial tot mai intens pe piaţa oţelului a devenit un factor major de iritare, în condiţiile în care oficiali seniori americani şi chinezi se pregătesc pentru întâlniri în Beijing la începutul lunii iunie. Întâlnirile bilaterale vor viza probleme economice şi de politică externă.

Tensiunea a apărut într-un moment dificil pentru Marea Britanie, care încearcă să se poziţioneze ca un partener comercial favorabil al Chinei dar înfruntă o criză a propriei sale industrii. Conglomeratul indian Tata a anunţat la începutul acestui an că îşi va vinde business-ul cu oţel din Marea Britanie şi că îl va închide dacă nu se va găsi un cumpărător. Conform rapoartelor, afacerea pierdea zilnic un milion de lire sterline (1.315.050 de euro).

Departamentul american al Comerţului a emis miercuri şi taxe antidumping de 3 până la 92% asupra producătorilor de oţel rezistent la coroziune din Italia, India, Coreea de Sud şi Taiwan.

În plus, departamentul a lovit cu accize antisubvenţie producătorii oţelului plat laminat – care este zincat, tras în aluminiu sau alte metale pentru a-i prelungi durata de utilizare – din China, Coreea de Sud, Italia şi India. Taiwanul a fost scutit.

Accizele finale antidumping impuse de SUA asupra produselor chineze le înlocuiesc pe cele precedente de 256% ce au aplicate din decembrie 2015.

Ministerul chinez al Comerţului a declarat că este extrem de nemulţumit de ceea ce a numit a fi o mişcare iraţională din partea USA, adăugând că în acest mod ar putea fi afectată cooperarea dintre cele două ţări.

“China va lua toate măsurile necesare pentru a obţine un tratament corect şi pentru a proteja drepturile companiilor”, a declarat Ministerul, fără să elaboreze.

Săptămâna trecută, Departamentul american al Comerţului a aplicat tarife punitive de peste 500% asupra oţelului chinez plat laminat la rece, folosit pe scară largă pentru carcase de automobile şi diverse alte dispozitive.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor