China îşi extinde prezenţa în Antarctica. Plănuieşte construirea unei baze aeriene permanente

Avion chinez aterizează la staţia Kunlun din Antarctica, 9 ianuarie 2017 (Getty Images)
Andrei Popescu
03.11.2018

China este pe cale să îşi extindă prezenţa în Antarctica, în condiţiile în care face un pas crucial în direcţia construirii primului său aeroport permanent şi a unei mari piste de aterizare în apropiere de micuţul său avanpost de cercetare, staţia Zhongshan. După aproape un deceniu de planificare, construirea aeroportului va începe în luna noiembrie. Mass media de stat şi oficiali din China numesc aeroportul drept o „bază permanentă”, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Conform agenţiei oficiale chineze de presă Xinhua, aeroportul va susţine „nevoile strategice” ale Chinei în Antarctica şi va proteja dreptul Chinei de a avea un cuvânt de spus asupra „controlului spaţiului aerian din Antarctica”.

Aeroportul va fi construit în apropierea Staţiei de Cercetare Zhongshan – care a fost deschisă în 1989 şi este unul dintre cele două astfel de avanposturi de cercetare – pe coasta estică a Antarcticii, în apropiere de Larsemann Hills, şi proiectul va fi monitorizat de Institutul chinez de Cercetare Polară. Mass media chineză a precizat că aeroportul va fi construit într-o locaţie aflată la 28 km depărtare de staţia Zhongshan, cu o pistă de aproximativ 1.500 m lungime şi 80 de metri lăţime.

Totuşi, nu există nicio îndoială că planurile chinezilor au atras atenţia proiectanţilor militari americani şi a observatorilor Chinei, în special după ce Beijingul a dezvăluit primul său spărgător de gheaţă de producţie internă şi după ce, la începutul acestui an, guvernul comunist a publicat „Politica Chinei pentru zona Arctică” – un document care detaliază cum „Iniţiativa chineză Centura şi Drumul” (ICD) va include proiecte de infrastructură de-a lungul rutelor nordice din zona Arctică şi care solicită celor mai mari companii chineze de transport maritim să întreprindă călătorii-test prin aceste ape. Ar putea explorarea Antarcticii, la polul opus al globului, să facă parte dintr-o viziune mai amplă a unui aşa zis „Drum Polar al Mătăsii”, prin care China urmăreşte să găsească rute şi sfere de influenţă „alternative” pentru a evita punctele de congestie ale SUA din Marea Chinei de Sud şi din Oceanul Indian (ceva ce ruta Arctică încearcă să ofere)?

Conform unor surse ale statului comunist chinez, în februarie 2018 cercetătorii au pregătit fundaţia pentru cea de-a cincea unitate de cercetare a Chinei, care va fi construită în sudul îndepărtat al Antarcticii. Construcţiile la noile proiecte vor începe odată cu plecarea de vineri a celei de-a 35-a expediţii chineze în Antarctica. Se preconizează că aeroportul va fi finalizat în aproximativ 2 ani.

Între timp, un nou reportaj apărut în presa australiană, publicat de News.com.au, confirmă faptul că în prezent China cheltuie mai mult decât celelalte naţiuni în Antarctica, cu toate că Australia a încercat recent să îşi consolideze revendicarea a 42% din teritoriul Antarcticii.

Un analist citat în reportaj, profesorul Donald Rothwell de la Universitatea Naţională a Australiei, a comentat: „Nu sunt neapărat surprins de interesul crescut al Chinei şi, în cazul în care în viitor China va urmări să obţină o poziţie din care să joace un rol chiar mai important în problemele legate de Antarctica şi din care să influenţeze direcţia guvernării regiunii, atunci cu cât este mai mare prezenţa sa cu atât mai mult va conta perspectiva sa în ceea ce priveşte cum se vor derula acele discuţii viitoare”, conform News.com.au.

Unii oficiali australieni se tem că influenţa ţării lor se reduce pe măsură ce China îşi încordează muşchii. În cea mai alarmantă şi poate cea mai senzaţionalizată secţiune a sa, raportul sugerează posibilitatea militarizării Antarcticii. Să nu uităm. Beijingul a fost deja acuzat de militarizarea insulelor artificiale pe care le-a construit în Marea Chinei de Sud pentru a-şi întări revendicările asupra celei mai mari părţi a acestei regiuni maritime.

Conform News.com.au, implicaţiile militare şi geopolitice sunt următoarele:

„Luna trecută, fostul director al Australian Antarctic Division, Tony Press, a declarat guvernului australian că acesta ar trebui să îşi amplifice eforturile diplomatice în Antarctica pentru a menţine în picioare actualul sistem de tratate şi pentru a evita militarizarea regiunii.

În acelaşi timp, scriind în The Australian, profesoara Anne Marie Brady a avertizat că sistemele de sateliţi pentru GPS, instalate de către China deasupra Teritoriului Australian din Antarctica, ar putea fi folosite pentru a direcţiona arme de atac şi pentru a ajuta Beijingul să dezvolte o tehnologie mai bună decât SUA în anii următori.”

În mod special, Brady a avertizat: „Utilizarea de către SUA, Rusia şi China a staţiilor lor terestre din Antarctica pentru a controla sisteme de arme ofensive şi pentru a intercepta şi retransmite semnale – în timp ce desfăşoară activităţi ştiinţifice legitime – are potenţialul de a schimba echilibrul strategic care a menţinut pacea în regiunea Asia-Pacific timp de aproape 70 de ani”, conform reportajului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor