Şeful Pentagonului: SUA nu poate accepta militarizarea Mării Chinei de Sud de către Beijing

Secretarul american al apărării, James Mattis. (Getty Images)
Andrei Popescu
20.10.2018

Secretarul american al Apărării, James Mattis, a reiterat vineri poziţia Washingtonului cu privire la Marea Chinei de Sud, cerând Japoniei şi Coreei de Sud să lucreze cu SUA în regiune pentru a nu îngădui unei singure puteri să domine apele respective.

„Cred că toţi ne dăm mâna – aliaţii şi partenerii din ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est) – şi afirmăm, în timp ce facem asta, că nicio naţiune nu poate rescrie normele internaţionale ale drumului şi ne aşteptăm ca toate naţiunile mari şi mici să respecte aceste norme”, a afirmat Mattis după o întâlnire cu oficiali japonezi şi sud-coreeni în Singapore, potrivit The Hill.

Mattis a declarat că SUA va continua „să zboare, să navigheze şi să opereze oriunde o permite legea internaţională şi unde o cer interesele noastre naţionale”, înainte să precizeze că SUA „nu poate accepta militarizarea Mării Chinei de Sud de către Republica Populară Chineză sau orice fel de constrângere în această regiune”.

Beijingul şi-a dezvoltat o serie de active militare în zone strategice ale Mării Chinei de Sud pentru ceea ce a numit a fi obiective privind apărarea naţională. Regiunea bogată în resurse, care este de asemenea foarte importantă pentru comerţul înspre şi dinspre Asia, este disputată de numeroase naţiuni din Asia de Sud-Est, fiecare revendicând insuliţe, recife şi zone de pescuit. Uneori revendicările se suprapun.

Insulele Spratly şi Insulele Paracel se numără printre cele mai des disputate teritorii. China, Taiwan, Vietnam, Malaezia şi Filipine au revendicat elemente ale Insulelor Spratly, în timp ce China, Taiwan şi Vietnam au de asemenea o dispută privind suveranitatea Insulelor Paracel. Totuşi, începând cu 1874, China a controlat Insulele Paracel.

Oficiali americani şi-au exprimat de mult timp nemulţumirea faţă de construirea de către Beijing a unor structuri industriale şi militare pe insulele artificiale pe care le-a construit în Marea Chinei de Sud. Navele Marinei SUA desfăşoară deseori operaţiuni pentru promovarea „libertăţii de navigare” în această regiune, iar bombardiere ale Forţei Aeriene americane zboară uneori deasupra Mării Chinei de Sud. Aceste activităţi ale Washingtonului nemulţumesc Beijingul.

Luna trecută, o navă de luptă chineză şi distrugătorul american USS Decatur au fost implicate într-un incident destul de periculos în apropierea disputatelor Insule Spratly din Marea Chinei de Sud, forţându-l pe Mattis să anuleze o călătorie planificată la Beijing.

În timpul acelui incident, nava americană, aflându-se în interiorul zonei de 22 de km delimitată în jurul Insulelor Spratly, a fost interceptată de un distrugător chinez. Într-un interviu cu publicaţia militară Stars and Stripes, comandantul Tim Gorman a afirmat că nava chineză „s-a apropiat la o distanţă de 41 de metri de prora distrugătorului USS Decatur, după care nava americană a fost nevoită să efectueze manevre pentru a evita o coliziune”.

Ambasadorul chinez în SUA, Cui Tiankai, i-a învinuit pe americani pentru incident şi a acuzat echipajul de pe USS Decatur că a navigat prea aproape de apele teritoriale chineze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor