Beijingul, neliniştit de atitudinea anti-China a preşedintelui brazilian Bolsonaro

Jair Bolsonaro (Mauro Pimentel/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
01.11.2018

Guvernul comunist chinez încearcă să intre în graţiile noului preşedinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, ale cărui critici la adresa Chinei ameninţă cu răcirea unei relaţii comerciale profitabile de pe urma căreia au beneficiat ambele ţări, potrivit Reuters.

Diplomaţii chinezi din Brazilia s-au întâlnit de două ori cu consilierii de top ai lui Bolsonaro în ultimele săptămâni, potrivit participanţilor la întâlniri. Ei vizează cooperarea cu cea mai mare ţară din America Latină, ale cărei grâne şi minerale au alimentat creşterea economică a Chinei, în timp ce milioane de brazilieni au ieşit din sărăcie ca urmare a exploziei de bunuri de larg consum.

Bolsonaro a descris China, cel mai mare partener comercial al ţării, ca un prădător care doreşte să domine sectoare cheie ale economiei braziliene.

În condiţiile în care ritmul de creştere al propriei economii a încetinit, China nu îşi poate permite să se implice într-un alt război comercial costisitor similar cu cel izbucnit între Beijing şi Washington.

Schimburile comerciale bilaterale dintre China şi Brazilia au avut o valoare de 75 miliarde de dolari în 2017, potrivit statisticilor guvernului brazilian. China a investit 124 miliarde de dolari în Brazilia începând cu 2003, în principal în petrol, minerit şi energie. De asemenea, China este dornică să finanţeze autostrăzi, porturi şi alte proiecte de infrastructură în Brazilia pentru a accelera transportul grânelor importate de această ţară.

Însă Bolsonaro, un politician de extremă dreapta, a criticat China de multe ori în campania electorală - la fel ca preşedintele american Donald Trump -, afirmând că nu ar trebui să li se permită chinezilor să deţină terenuri sau să controleze industrii cheie în Brazilia. Naţionalist înflăcărat, Bolsonaro a câştigat duminică alegerile prezidenţiale cu peste 55% dintre voturile valide.

“Chinezii nu fac cumpărături în Brazilia. Ei cumpără Brazilia”, a avertizat Bolsonaro în repetate rânduri.

Una dintre companiile chineze avute în vizor este China Molybdenum Co Ltd, care a cumpărat o mină de niobiu cu 1,7 miliarde de dolari în 2016, care în opinia lui Bolsonaro, ar trebui să fie dezvoltată de Brazilia.

Niobiul este folosit ca aditiv pentru a face oţelul mai puternic şi mai uşor. Este folosit în automobile, la clădiri, motoare de avioane şi are o serie de alte aplicaţii. Brazilia controlează 85% din oferta globală de niobiu şi Bolsonaro doreşte ca ţara sa să culeagă beneficiile.

De asemenea, Bolsonaro s-a opus privatizării unor active deţinute de compania de stat Centrais Eletricas Brasileiras SA (Eletrobras), de teamă că licitaţia va fi câştigată de cumpărători chinezi.

Oficiali ai companiei China Molybdenum au refuzat să comenteze situaţia, însă şase directori de top ai unor companii chineze care operează în Brazilia au declarat pentru Reuters că privesc cu îngrijorare remarcile lui Bolsonaro.

“Suntem îngrijoraţi din cauza unor puncte de vedere extreme ale preşedintelui”, a declarat un director chinez pentru Reuters. “El este în gardă în ceea ce priveşte China”.

Poziţia combativă a lui Bolsonaro este în contradicţie cu restul Americii Latine, ai cărei lideri au primit cu braţele deschise investiţiile, creditele şi achiziţiile chinezilor.

De altfel, această poziţie ar putea genera tensiuni între Bolsonaro şi puternicele industrii agricolă şi de minerit din Brazilia, pentru care China este un client indispensabil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor