Beijingul construieşte o centrală nucleară pe o insulă pentru a “cuceri Marea Chinei de Sud”
alte articole
Planurile Beijingului de a construi o centrală nucleară în disputata Mare a Chinei de Sud “avansează constant”, a relatat mass media de stat.
Centrala nucleară aparent are scopul de a furniza energie oamenilor care locuiesc în oraşul Sansha, însă construirea sa a înfuriat atât SUA, cât şi ţările învecinate care au la rândul lor pretenţii în regiunea maritimă respectivă.
Vietnamul, Filipine, Taiwanul, Malaezia şi Brunei consideră că au drepturi asupra unor porţiuni a Mării Chinei de Sud.
Cotidianul Poporului, oficiosul Partidului Comunist Chinez, a susţinut că noua centrală va amplifica prezenţa militară a statului în regiune.
“Pentru a îmbunătăţi traiul şi condiţiile de muncă ale oamenilor care locuiesc pe insule şi pentru a întări apărarea militară necesară a Mării Chinei de Sud în cadrul suveranităţii Chinei, Beijingul a extins în mod raţional zona cu insule şi recife proprii”.
Prin Marea Chinei de Sud se desfăşoară anual un comerţ maritim în valoare de 4-5 trilioane de dolari şi se crede că zona deţine minerale profitabile.
Totuşi, planurile Chinei de a militariza regiunea provoacă temeri mari multor naţiuni.
Beijingul va lansa în vara anului următor noul său super dragor Tianjing, care ar putea fi folosit pentru crearea de insule artificiale ce vor fi utilizate ca baze militare în disputatul canal maritim.
Beijingul a construit în Marea Chinei de Sud aproximativ 290.000 de metri pătraţi de noi bucăţi de pământ doar în acest an.
Jay Batongbacal, profesor la Colegiul de Drept din cadrul Universităţii din Filipine, a avertizat că acţiunile Chinei vor înfuria probabil nu doar vecinii acesteia ci şi Statele Unite.
“Din cauza inovaţiilor şi crearea acestor insule artificiale de către China şi a amplasării de diverse structuri [pe noile insule], SUA se simte deja ameninţată de aceste mişcări din cauză că, de această dată, sunt instalate arme acolo”.
El a adăugat că acest mod de a construi infrastructuri militare pe insulele din Marea Chinei de Sud “este ceva ce nu a mai fost văzut în această zonă în ultimii ani”.
Anterior, SUA şi-a folosit prezenţa militară în regiune pentru a-şi exprima temerile legate de revendicările teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei de Sud.
În luna octombrie, trei nave americane, USS Chafee, un distrugător cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke au navigat pe lângă Insulele Paracel pentru a provoca “revendicările maritime excesive” ale Chinei în regiune.
În timp ce China, Taiwan şi Vietnam susţin că Insulele Paracel le aparţin, oficiali ai armatei americane au susţinut de mult timp că regiunea ar trebui să fie deschisă, pentru a trece prin zonă şi alte naţiuni.
Regimul comunist chinez a descris decizia SUA de a naviga prin acele ape ca un comportament care “a ameninţat suveranitatea ţărilor din Marea Chinei de Sud”.
În luna septembrie, Lu Kang, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat: “De ceva timp, unele ţări au folosit pretextul libertăţii de navigaţie pentru a-şi aduce avioanele şi flotele în apropierea Mării Chinei de Sud.
“De fapt, eu cred că acest comportament a ameninţat suveranitatea ţărilor din Marea Chinei de Sud”.