China comunistă: Patru ani de închisoare pentru reportaje transmise din Wuhan, în timpul focarului
focus
alte articole
Un tribunal chinez a condamnat, luni, o jurnalistă la firul ierbii la patru ani de închisoare pentru reportajele sale făcute în oraşul Wuhan la apogeul focarului de coronavirus de anul trecut, pe motiv că „a generat certuri şi a provocat probleme”, a afirmat avocatul acesteia.
Zhang Zhan, în vârstă de 37 de ani, prima astfel de persoană despre care se ştie că a fost judecată, se numără printre puţinii chinezi care au îndrăznit să meargă în spitalele aglomerate din oraşul Wuhan şi pe străzile pustii pentru a face reportaje şi a arăta chinezilor din estul ţării, dar şi comunităţii internaţionale, drama pe care au trăit-o locuitorii oraşului în timpul izbucnirii focarului virusului Wuhan.
„Probabil vom face contestaţie”, a declarat avocatul Ren Quaniu pentru Reuters, adăugând că procesul de la instanţa din Pudong, un district al oraşului Shanghai, s-a încheiat la 12.30 ora locală.
„Doamna Zhang susţine că este persecutată pentru că şi-a exercitat libertatea de exprimare”, spusese el înainte de proces.
Documente obţinute de Epoch Times arătau că autorităţile ştiau de existenţa virusului dinainte de noiembrie 2019, astfel încât modul în care regimul comunist a tratat explozia virală pare de neconceput. Autorităţile locale au încurajat, la începutul lunii ianuarie, organizarea unui festin imens, la care au participat zeci de mii de membri de sindicat, într-un cartier din Wuhan, care a devenit mai târziu un punct cheie al focarului. Regimul comunist a hărţuit şi arestat medicii şi avertizorii care trăgeau semnale de alarmă pe mass media socială, cu privire la explozia unei pneumonii atipice. Muşamalizarea a mers atât de departe încât regimul a închis un laborator din Shanghai la două zile după ce a transmis genomul virusului Wuhan comunităţii internaţionale de medici, pentru a fi folosit în cadrul procesului de dezvoltare a unui vaccin.
La Shanghai, poliţia a asigurat o securitate strânsă în afara tribunalului care judeca procesul.
Jurnaliştilor străini li s-a refuzat intrarea în tribunal „din cauza epidemiei”.
Avocată de meserie, Zhang a ajuns la Wuhan în februarie, după o călătorie din Shanghai, unde locuia.
Clipurile ei video încărcate pe Youtube constau în interviuri cu rezidenţi, comentarii şi imagini de la crematorii, gări, spitale şi Institutul de Virologie Wuhan.
Reţinută la mijlocul lunii mai, ea a intrat în greva foamei la sfârşitul lunii iunie, spun documentele instanţei văzute de Reuters. Avocaţii ei au declarat instanţei că poliţia i-a legat mâinile şi a hrănit-o forţat cu ajutorul unui tub. În decembrie, după câteva luni de tratamente abuzive, Zhang avea dureri de cap, ameţeli, dureri de stomac, tensiune arterială scăzută şi o infecţie a gâtului.
Cererile adresate instanţei de eliberare a lui Zhang pe cauţiune înainte de proces şi transmiterea în direct a procesului au fost ignorate, a menţionat avocatul ei.
Alţi cetăţeni-jurnalişti care documentau situaţia din Wuhan la începutul anului 2020 şi care au dispărut fără explicaţii sunt Fang Bin, Chen Qiushi şi Li Zehua.
În timp ce nu au existat ştiri despre Fang Bin, Li Zehua a reapărut într-un videoclip de pe Youtube în aprilie pentru a spune că a fost pus în carantină forţată, iar Chen Quishi, deşi este eliberat, este sub supraveghere şi nu a vorbit public, potrivit unui mesaj comunicat de un prieten al său.