Vaccinul anti-COVID al companiei Moderna ar fi fost proiectat în doar două zile

Vaccinare. (Lewis Whyld- WPA Pool / Getty Images)
A.P.
19.12.2020

Agenţia americană însărcinată cu aprobarea utilizării medicamentelor - Food and Drug Administration - a autorizat folosirea în regim de urgenţă a vaccinului COVID19 produs de compania Moderna, vineri, conform unui articol al Business Insider.

Decizia a venit după ce un grup de experţi independent a votat copleşitor autorizarea joi. S-a constatat că vaccinul Moderna este 94,1% eficient în prevenirea COVID-19 în studiile clinice şi nu declanşează efecte secundare severe la majoritatea oamenilor.

Bizar este că Moderna a afirmat că ar fi proiectat vaccinul în doar două zile, în ianuarie, înainte ca unii oameni să fi auzit chiar de virusul Wuhan, conform unui articol al publicaţiei Business Insider.

Varianta oficială a poveştii este că pe 6 ianuarie, CEO-ul Moderna, Stephane Bancel, i-a trimis un e-mail lui Barney Graham, cercetător în vaccinuri la National Institutes of Health (SUA). Bancel era preocupat de misteriosul focar de virus din Wuhan. A vorbit cu Graham despre dezvoltarea unui vaccin.

Moderna lucra cu NIH la vaccinuri din 2017, dar nu primise încă aprobarea pentru vreunul dintre ele. Graham a semnat parteneriatul.

Pe 11 ianuarie, cercetători de la un laborator din Shanghai au trecut peste ordinele regimului comunist chinez care interziceau comunicarea de informaţii despre virus cu exteriorul, şi au postat genomul pe situri open-source - pentru că medicii din toată lumea să poată beneficia. Laboratorul a fost închis două zile mai târziu.

Tot două zile mai târziu, conform afirmaţiilor echipei de la Moderna, oamenii de ştiinţă ai firmei, împreună cu cei ai NIH finalizaseră secvenţa genetică vizată pe care doreau să o folosească în vaccin.

"Acesta nu este un virus complicat", a declarat Bancel pentru The New York Times.

Până pe 24 februarie, Moderna şi-a livrat primele loturi de vaccin către oamenii de ştiinţă NIH din Bethesda, Maryland. Cercetătorii au administrat prima doză pe 16 martie în Seattle, Washington. Aceasta a lansat primul studiu clinic al oricărui vaccin împotriva coronavirusului.

Varianta oficiala comunicată de cei de la Moderna este cel puţin bizară. Crearea unor vaccinuri ia în mod normal câţiva ani. De exemplu pentru coronavirusul SARS - sau MERS - care au produs epidemii în 2003 şi în 2015 - nu au fost produse vaccinuri.

Vaccinul anti COVID produs de Moderna - cât şi de Pfizer, de altfel, se bazează pe o tehnologie complet nouă numită mesager ARN, care nu a mai fost folosită în masă niciodată până acum - dar care, conform afirmaţiilor cercetătorilor de la Moderna, permite producerea foarte rapidă a vaccinurilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor