China cere Statelor Unite să expulzeze un diplomat dizgraţiat, în ciuda istoriei cu Snowden

Fratele cel mai mic al consilierului prezidenţial chinez dizgraţiat Ling Jihua se ascunde în Statele Unite, iar Beijingul cere repatrierea lui, conform rapoartelor media din SUA şi China.
Andrei Popescu
06.08.2015

alte articole

Omul de afaceri chinez Ling Wancheng (st) şi fratele său Ling Jihua, fostul şef de stat major sub preşedintele chinez Hu Jintao. (Captură Foto)
Andrei Popescu
06.08.2015

Fratele cel mai mic al consilierului prezidenţial chinez dizgraţiat Ling Jihua se ascunde în Statele Unite, iar Beijingul cere repatrierea lui, conform rapoartelor media din SUA şi China.

Caixin, un proeminent ziar din China continentală cunoscut pentru rapoartele sale investigative, şi ziarul american New York Times – citând surse oficiale americane – au raportat marţi că Ling Wancheng a fugit în Statele Unite.

Totuşi nu a fost dezvăluit locul unde se află Wancheng şi dacă acesta a depus cerere pentru azil politic.

New York Times a declarat că prezenţa lui Wancheng în SUA complică şi mai mult cazul fratelui său mai mare, Ling Jihua.

Ling Jihua, în vârstă de 58 de ani, fostul şef de stat major al fostului preşedinte Hu Jintao, a fost acuzat de 6 încălcări ale legii şi disciplinei de Partid, inclusiv achiziţionarea ilegală a unui număr mare de secrete de stat şi de Partid, conform unei declaraţii din partea Biroul Politic al regimului comunist chinez ce a fost publicată luna trecută de agenţia chineză de ştiri de stat Xinhua.

Acuzaţia că Ling Jihua ar fi obţinut ilegal secrete i-a surprins pe unii observatori, care au declarat că se presupune că acesta ar fi trebuit să aibă acces la astfel de informaţii, ţinând cont de poziţia ocupată în timpul conducerii lui Hu Jintao.

Totuşi, analiştii au speculat că autorităţile chineze s-ar putea să fi luat în considerare posibilitatea ca rudele lui Ling Jihua să fi divulgat sau transmis anumite informaţii care, aparent, ar fi venit din partea acestuia. Dacă acesta ar fi cazul, autorităţile chineze l-ar putea acuza pe Ling Jihua de divulgare de secrete.

Ling Wancheng, de 56 de ani, cunoscut şi sub numele de Wang Cheng sau Jason Wang, a fost un om de afaceri din Beijing, dar care nu a mai fost văzut din toamna anului trecut, la câteva luni după ce un alt frate, Ling Zhengce, a fost investigat pentru corupţie.

Atât Caixin cât şi New York Times au raportat că Ling Wancheng deţine o proprietate de 2.300 metri pătraţi, pe care a cumpărat-o de la un atlet profesionist în localitatea Loomis din California cu 2,5 milioane de dolari.

Caixin a declarat că proprietatea a fost cumpărată în septembrie 2013 pe numele soţiei sale şi a pseudonimului său, Wang Cheng. Caixin a adăugat că bogatul om de afaceri ar putea deţine de asemenea două terenuri de golf pe coasta de vest a Statelor Unite.

Raportul Caixin mai susţine că vecinul din Loomis a lui Wan Cheng nu a mai avut un contact direct cu acesta din luna mai, după ce a fost declanşat sistemul de alarmă al locuinţei acestuia.

Administraţia Obama a refuzat până acum să cedeze cererilor Beijing-ului în privinţa lui Ling Wancheng, şi posibila sa dezertare ar putea fi o lovitură pentru sectorul informaţional al Chinei.

SUA a dezvăluit luna trecută că hackerii au furat datele personale a zeci de milioane de angajaţi guvernamentali americani şi contractori. Oficialii americani au declarat că sunt aproape siguri că guvernul chinez se află în spatele acelui furt de date. China a negat acuzaţiile.

Este puţin probabil ca Washingtonul să onoreze cererea de extrădare pe numele lui Ling Jihua după ce în 2013 Edward Snowden, agent CIA şi contractor NSA despre care se crede că spiona pentru China, s-a refugiat pe aeroportul din Hong Kong, după ce transmisese zeci de mii de documente secrete unor jurrnalişti. În faţa furiei administraţiei Obama, Beijing-ul a refuzat să-i acorde azil lui Snowden, care a zburat la Moscova. Rusia, dornică de a afla numeroasele secrete pe care le ştia, i-a acordat azil, stârnind o furtună diplomatică de mari proporţii cu SUA, ale cărei replici se simt şi astăzi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor