Chevron - În 2012 vom executa doar explorări prin tehnologii convenţionale în judeţul Vaslui

Epoch Times România
02.04.2012

Chevron va executa în acest an, în perimetrul din judeţul Vaslui, doar lucrări de explorare prin tehnologii convenţionale şi nu are planificate foraje în judeţul Constanţa, potrivit unui comunicat al companiei.

„Înţelegem îngrijorările legate de producţia de gaze naturale din şisturi în România şi credem că după ce Chevron va prezenta datele exacte rezultate în urma studiilor, românii vor înţelege că gazele naturale provenite din şisturi reprezintă o sursă curată de energie şi că pot fi produse cu responsabilitate şi în siguranţă”, a declarat Tom Holst, country manager Chevron pentru România, citat în comunicat.

Reprezentanţii Chevron mai spun că România produce gaze naturale şi petrol de mulţi ani şi aceleaşi tehnici, perfecţionate de peste 100 de ani în exploatarea clasică, vor fi folosite pentru a se determina dacă ţara poate reduce substanţial importurile de gaze naturale. "Compania Chevron este hotarâtă să creeze locuri de muncă pentru români, să genereze venituri pentru stat, să protejeze mediul înconjurător şi să ajute comunităţile locale unde operează", se mai arată în comunicat.

„Ca să fiu foarte clar, până acum nu a avut loc niciun fel de forare de explorare şi va trebui să mai treacă câţiva ani până vom şti cu adevărat care este valoarea acestei oportunităţi”, spune Holst.

El a adăugat că multe dintre guvernele din întreaga lume, inclusiv cel din România, şi-au exprimat interesul pentru explorarea de gaze naturale, cu condiţia ca acest proces să poată fi realizat în siguranţă şi cu responsabilitate. În acest sens, Chevron este pregatită să ajute România să descopere noi resurse de energie, cu potenţial semnificativ la nivel naţional.

„În judeţul Vaslui, Chevron va executa în 2012 numai lucrări de explorare prin tehnologii convenţionale. De asemenea, în ceea priveşte anul 2012, este important de subliniat ca Chevron nu a avut şi în continuare nu are în plan nicio lucrare de foraj, de nicio natură, în judeţul Constanţa", a continuat oficialul Chevron.

El a mai spus că singura activitate pe care Chevron o va întreprinde până la sfârşitul anului va fi un studiu standard de fizică a pamântului, similar cu celelalte studii făcute până acum în România. Un astfel de studiu va fi realizat cu scopul de a evita zonele de patrimoniu cultural, oraşele şi satele, cât şi habitatele de interes ecologic.

"Abia după ce vom încheia acest studiu va fi luată în considerare forarea unei sonde de explorare standard, similară sondelor convenţionale existente în România. Chevron are în vedere un eventual proiect de exploatare abia după activitatea de explorare care se va întinde pe durata a cinci ani”, a adăugat Holst.

„Înţelegem importanţa transmiterii de informaţii atât despre tehnologiile de explorare, care sunt standard pentru industria de petrol şi gaze, cât şi despre tehnologiile pentru eventuala exploatare a gazului natural din formaţiuni de şist, care sunt noi pentru România, dar care au fost aplicate în deplină siguranţă în multe alte locuri din lume în ultimii şaizeci de ani. În perioada rămasă din acest an, compania Chevron este hotărâtă să se concentreze pe asigurarea unui dialog cu publicul larg şi cu autorităţile, pentru a clarifica atât subiectele care îi preocupă, cât şi beneficiile asociate acestei surse curate şi eficiente de energie", se mai arată în comunicat.

Chevron deţine o licenţă de explorare în judeţul Vaslui, achiziţionată de la compania Regal Petroleum. De asemenea, Chevron a mai câştigat în 2010 alte trei licenţe pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti.

Alte două companii, MOL şi Avere Energy, au mai concesionat la licitaţia din 2010 perimetre unde şi-au exprimat intenţia de a explora şi extrage gaze de şist.

Şi alte companii şi-au manifestat interesul în România pentru gazele neconvenţionale, precum Petrom, Romgaz şi Sterling Resources.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor