Acordurile prin care Chevron doreşte să extragă gaze de şist au fost publicate în Monitorul Oficial

Cele trei acorduri petroliere semnate de Chevron şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), prin care compania vrea să extragă gaze neconvenţionale, au fost publicate Monitorul Oficial, după ce au fost aprobate de Guvern în şedinţa de săptămâna trecută.
Demonstraţii în Bârlad, împotriva exploatării gazelor de şist, 22 martie 2012 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.03.2012

Cele trei acorduri petroliere semnate de Chevron şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), prin care compania vrea să extragă gaze neconvenţionale, au fost publicate Monitorul Oficial, după ce au fost aprobate de Guvern în şedinţa de săptămâna trecută.

Gigantul Chevron şi-a exprimat intenţia de a explora şi extrage gaze de şist din aceste perimetre, situate în sud-estul ţării şi denumite Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti.

Chevron a câştigat aceste concesiuni în cadrul unei licitaţii internaţionale organizate de ANRM în vara anului 2010.

Chevron este a doua mare companie petrolieră americană, după ExxonMobil.

În toate această perioadă acordurile petroliere au fost negociate, semnate de companie şi ANRM şi apoi aprobate de Guvern, după ce a fost primit avizul ministerelor implicate: Economiei, Finanţelor, Mediului şi Transporturilor - acesta din urmă pentru ca perimetrele să nu se afle pe traseul viitoarelor autostrăzi.

Deşi era nevoie şi de avizul Ministerului Justiţiei, hotărârile de Guvern nu au fost semnate de niciun reprezentant al acestei instituţii.

Chevron mai deţine un perimetru la Bârlad, cumpărat de la firma Regal Petroleum, care obţinuse licenţa în cadrul unei runde mai vechi de concesiuni, în 2004.

La Bârlad, compania a făcut deja prospecţiuni pentru a găsi gaze neconvenţionale.

În România şi în Europa, în general, sectorul gazelor de şist este abia la început şi s-au făcut câteva explorări doar în Polonia. Însă presa internaţională a relatat, citând studii de specialitate, că tehnologia folosită este poluantă.

Gazele de şist sunt tot gaze naturale, dar care se găsesc în roci dure. Aşadar este nevoie ca aceste roci să fie sparte pentru a fi degajat gazul, iar în acele fisuri se introduc apă şi alte substanţe chimice.

Peste cinci mii de bârlădeni au protestat la finele săptămânii trecute în faţa primăriei din oraş împotriva exploatării gazelor de şist.

În plus, un grup de 10 deputaţi şi senatori au iniţiat un proiect de lege prin care este interzisă explorarea şi extracţia de hidrocarburi prin metoda fisurării hidraulice.

În SUA, gazele de şist au luat o amploare deosebită în ultimii ani şi asigură în prezent circa 25% din consumul de gaze al americanilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor