Mini-amnistie fiscală. Ponta: Ştergem sumele PFA, CASS, DDA pentru care există procese cu ANAF

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a anunţat că Executivul va lua în discuţie, în şedinţa de miercuri, un proiect de lege care vizează anularea anumitor obligaţii de plata pentru drepturi de autor, PFA, CASS, diurne, în cazul cărora sunt deschise procese între diverşi contribuabili şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în contextul în care costul unor astfel de procese depăşeşte cuantumul banilor obţinuţi, relatează hotnews.ro

"Miercuri trebuie să fie în şedinţa de guvern un proiect de lege care să prevadă foarte clar că tot ce e în trecut până la 1 iunie, sume pe care există procese între ANAF şi diverşi contribuabili referitoare la PFA, PFI, DDA, CASS, în general pentru cei care nu au venituri sau au venituri foarte mici, la acele diurne pentru şoferi, deci toate cele în care noi ne aflăm într-o mulţime de procese, avem miercuri proiect de lege - sigur, Parlamentul urmează să-l dezbată, Camera Deputaţilor e decizional - şi vrem să facem un moment T 0: dom'le, până aici, ştergem, că a fost legislaţia bună sau rea, oamenii au cunoscut-o sau nu au cunoscut-o. Avem procese care ne costă mai mult decât banii pe care îi recuperăm, după care, de la 1, oricine greşeşte, plăteşte", a declarat Victor Ponta, citat de Mediafax.

Potrivit Pro Sport, încă nu e clar pe cine intenţionează guvernul să salveze prin această lege, însă dacă vor fi vizate şi firmele, pe lângă contribuabilii persoane fizice, aceasta va însemna, practic, salvarea cluburilor băgate în insolvenţă sau chiar faliment de ingineriile financiare ale conducătorilor lor.

În urmă cu o săptămână, ANAF a decis suspendarea emiterii deciziilor referitoare la regularizarea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru anul 2012, după ce unii dintre contribuabili au fost înştiinţaţi că au de plătit sume mai mari decât veniturile obţinute în anul respectiv.

Persoanele care obţin venituri din dobânzi, dividende sau chirii, indiferent de valoare, sunt obligate să achite contribuţii de asigurări sociale de sănătate calculate la o bază lunară care nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe ţară.

ANAF a anunţat, în luna februarie, că va emite din oficiu decizii de anulare a plăţii CASS impuse anterior pentru persoanele fizice care nu aveau obligaţia acestei plăţi, iar cei care au achitat deja banii vor avea dreptul la restituirea lor.

Procedura a fost decisă de Guvern printr-un proiect de lege, după ce, la începutul lui 2015, mii de copii din Curtea de Argeş şi din localităţile limitrofe, care au alocaţiile pe card, au fost înştiinţaţi de ANAF că au de plătit câte 468 de lei, reprezentând CAS pe anul 2012.

După declanşarea scandalului, ANAF a anunţat că a oprit emiterea deciziilor de impunere pentru contribuţiile datorate din dobânzile încasate la alocaţiile pentru copii şi că aşteaptă o iniţiativă legislativă care să permită amnistierea fiscală în cazul sumelor deja imputate.

Recomandăm şi "Plicul negru" de la ANAF stârneşte revolta prahovenilor

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie