Cercuri misterioase descoperite pe fundul Mării Japoniei. Cine le desenează? (video)

Această dantelă delicată de nisip ar fi realizată de un mic peşte glob, de numai câţiva centimetri lungime, care înoată neobosit zi şi noapte pentru a crea minunate sculpturi prin simpla fluturare a aripioarei.
Mioara Stoica
18.01.2016

Conform National Oceanic and Atmospheric Administration, până în prezent, omul a explorat mai puţin de 5% din oceanele lumii, ceea ce înseamnă că 95% din fundul mării a rămas necunoscut.

Fotograful japonez Yoji Ookata şi-a dedicat viaţa încercând să descopere misterele mării. După obţinerea licenţei de scufundător, la 21 de ani, el a petrecut 50 de ani de carieră în explorarea şi documentarea descoperirilor sale în largul coastei Japoniei.

Acest video arată recenta descoperire incredibilă a fotografului, pe insulele Ryukyu (Okinawa). În timpul unei scufundări, Ookata a observat ceva ce nu a mai văzuse până acum: un val de nisip, un model geometric de aproape şase metri în diametru situat pe fundul mării, la aproximativ 80 de metri sub nivelul mării.

La scurt timp după aceea, Ookata s-a reîntors în zonă, împreună cu un echipaj de televiziune, pentru a face lumină asupra a ceea ce a fost numit "cercul misterios".

După şocul iniţial, prin utilizarea de camere subacvatice, echipa a constatat că aceste cercuri misterioase nu sunt opera unor fenomene paranormale ciudate, ci a unui foarte mare artist!

Această dantelă delicată de nisip ar fi opera unui mic peşte glob (numit şi peşte minge sau peştele Tetraodontidae*) de doar câţiva centimetri de lungime, care înoată neobosit zi şi noapte pentru a crea minunate sculpturi prin simpla fluturare a aripioarei.

În urma unei observaţii mai atente, echipa şi-a dat seama că aceste cercuri au o serie de funcţii ecologice importante, cea mai importantă fiind aceea de a atrage exemplare din aceeaşi specie. Se pare că peştele glob femelă ar fi puternic atras de dunele şi văile de nisip care se formează pe fundul mării pentru a-şi depune ouăle departe de curenţii oceanici: peştele glob mascul construieşte aceste cercuri dovedindu-i femelei că a găsit un loc bun să depună ouăle şi să întemeieze o familie! Exact ca în poveşti!

Conform descoperirilor cercetătorilor, cu cât structura de nisip conţine mai multe creste de nisip, cu atât peştele are mai multe şanse de a-şi atrage iubita. Pe scurt, chiar şi peştii trebuie să se supună regulilor de a face curte şi acest lucru confirmă faptul că natura are încă multe minuni incredibile de descoperit.

*Notă: Tetraodontidae (Tetraodontidae Bonaparte 1831) este numele unei familii de peste osos de apă dulce şi sărată, aparţinând ordinului Tetraodontiformes, cunoscut şi sub numele de peşte glob sau peşte minge.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor