Cercetătorilor le ajunge cuţitul la os. Pichete la Guvern şi PSD
alte articole
Revoltaţi că lucrează în condiţii inumane şi nu şi-au încasat salariile de luni de zile, cercetătorii anunţă noi proteste, în cursul zilei de luni. Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare-Proiectare din România (F.S.L.C.P.R.) va picheta luni Guvernul României, între orele 9.30-11.30 şi sediul PSD din Şoseaua Kisseleff, între orele 12.00-14.00.
"Acţiunea este în continuarea demersurilor din mai, iunie şi iulie 2015, generate de situaţia de neacceptat cu care se confruntă salariaţii din institutele de Cercetarea Ştiinţifică-Dezvoltarea Tehnologică din România, cu salarii neîncasate de mai multe luni de zile, cu condiţii de lucru inumane (lipsă apă, căldură), cu încălcarea drepturilor sindicale şi hărţuirea membrilor de sindicat, de indolenţa factorilor responsabili din administraţie şi încercarea de înăbuşire a protestelor, prin blocarea informaţiei şi intimidarea (eliminarea) participanţilor. Cu toate că am sesizat pe dnul preşedinte, primul-ministru şi ministerele responsabile, despre cele prezentate mai sus, constatăm că se continuă ignorarea situaţiei şi adoptarea unor măsuri incalificabile, cu scopul de a şterge urmele ilegalităţilor şi a distruge psihic şi fizic pe cei ce au îndrăznit să sesizeze autorităţile." informează F.S.L.C.P.R. într-un comunicat de presă remis Epoch Times.
"Problemele specifice ale institutelor vor fi prezentate în cadrul pichetării.", mai precizează cercetătorii.
Situaţia cercetării
Sindicaliştii acuză că timp de ani de zile, Puterea a încercat să pună cercetarea pe butuci.
Situaţia cercetării româneşti a început să se deterioreze, potrivit preşedintelui F.S.L.C.P.R., Radu Minea, odată cu desfiinţarea în 1999 a Ministerului Cercetării şi Tehnologiei (M.C.T.) şi înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Ştiinţă, Tehnologie şi Inovare (A.N.Ş.T.I.), în subordinea Ministerului Educaţiei.
De atunci, lucrurile au luat-o în direcţia distrugerii sistematice a cercetării în paralel cu deturnarea fondurilor internaţionale nerambursabile în scop clientelar, declară preşedintele F.S.L.C.P.R. După ani de subfinanţare cruntă a cercetării s-a ajuns ca România anului 2015 să fie presărată cu institute care sunt falimentare iar din 160.000 de angajaţi câţi erau în urmă cu câţiva ani în cercetare să rămână doar în jur de 10.000 cu tot cu cei de la Academie. În fruntea multor institute a fost numită clientela puterii iar în anumite locuri, precum Institutul Geologic Român, s-a instituit de-a dreptul teroarea, arată cercetătorii.
De asemenea, în institute precum INCD IPCUP Ploieşti, există persoane care nu şi-au luat salariile de trei ani de zile deşi au hotărâre judecătorească în acest sens, iar la ISPIF, ICMET, ICEMENERG, Institutul Cantacuzino au fost situaţii când salariile nu s-au plătit între 4 şi 8 luni.
"Hărţuirea liderilor sindicali şi a membrilor sindicatelor a ajuns o modă, dublată de îndemnuri şi chiar participări ale conducerilor la înfiinţarea unor sindicate obediente (a se vedea de exemplu situaţiile de la EMC- Timişoara, ICMET – Craiova, ICEMENERG, INCERC - Urban) sau la coruperea liderilor.", mai arată F.S.L.C.P.R.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.