Cercetătorii spaţiului observă cum un gigant roşu readuce la viaţă o stea zombie

Observatorul spaţial Integral al Agenţiei Spaţiale Europene a asistat recent la un eveniment uimitor, observând cum un gigant roşu readuce la viaţă o stea neutronică moartă din vecinătate.
Evoluţia stelelor
Evoluţia stelelor (Copyright: ESA)

Potrivit Agenţiei Spaţiale Europene (ASE), o stea zombie cu rotaţie lentă a fost adusă la viaţă printr-un flux de radiaţii X emis de vecinul său, un gigant roşu.

S-a observat că o stea neutronică a început să se alimenteze cu materie de la un gigant roşu vecin.

Giganţii roşii se formează atunci când stelele masive – de mărimea soarelui nostru sau de opt ori mai mari – suferă transformări spre sfârşitul vieţii. Straturile lor exterioare se umflă şi se extind pe milioane de kilometri, potrivit ASE.

Stelele a căror mărime o depăşeşte pe cea a Soarelui de 25 – 30 de ori îşi epuizează combustibilul şi explodează într-o supernovă. Ele sunt cunoscute sub numele de stele neutronice. Nucleul lor mic comprimă masa unei stele de mărimea Soarelui într-o sferă de numai 10 km diametru, transformând steaua într-un obiect celest cu cea mare densitate cunoscută.

Acest tip de fenomen se întâlneşte foarte des, dar sunt foarte rare cazurile în care un gigant roşu se asociază cu o stea neuronică într-o aşa-numită „simbioză binară bazată pe raze X.”

“INTEGRAL a surprins un moment unic de naştere a unui sistem binar rar”, susţine Enrico Bozzo de la Universitatea din Geneva, autorul principal al publicaţiei care menţionează descoperirea.

„Gigantul roşu a emis un vânt cosmic lent, suficient de dens pentru a hrăni steaua neutronică vecină, dând naştere pentru prima dată la o emisie de energie înaltă din nucleul stelei moarte” a mai afirmat acesta.