Protest extrem la Ministerul Educaţiei. Greva foamei pentru salvarea cercetării (Video)
alte articole
Liderul Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare-Proiectare din România (FSLCPR), Radu Minea, a intrat, de miercuri, în greva foamei, încercând ca prin gestul său să determine o schimbare la nivel guvernamental faţă de situaţia cercetării din România şi, nu în ultimul rând, a cercetătorilor, mulţi dintre ei cu salariile neplătite de luni de zile.
Având ca "birou mobil" o maşină, învelită într-un tricolor şi pancarte, în care-şi ţine documente, peţiţii şi sticlele de apă aduse de colegi, liderul sindical stă zi şi noapte în faţa Ministerului Educaţiei pentru a susţine cauza cercetării.
"Situaţia dezastruoasă în care se află colegii şi colegele mele din instituţiile de cercetare, practica de acum, foarte agresivă, de distrugere a cercetării, situaţia salarială a colegilor care au salarii neluate de 4-8 luni, să nu mai vorbim de cei de la IPCUP Ploieşti care nu şi-au luat salariile de trei ani de zile deşi au hotărâre judecătorească în acest sens, numirea în fruntea institutelor a clientelei puterii, teroarea instaurată la Institutul Geologic Român", sunt doar câteva dintre motivele care l-au determinat pe Radu Minea, un domn trecut de 69 de ani şi operat de inimă să recurgă la greva foamei.
Liderul sindical anunţă că deşi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, i-a cerut să renunţe la protestul sau, nu va ieşi din greva foamei până ce toate revendicările cercetătorilor vor fi soluţionate.
"Trebuie să recunosc că dl ministru a avut deschidere dar fără consecinţe. Domnu ministru a venit să mă roage să renunţ la greva foamei. I-am spus: nu, nu voi renunţa până când toată lista cu situaţiile din institutele noastre pe care i-am dat-o încă din data de 15 mai 2005 se va rezolva.", ne-a declarat dl Minea.
Printre revendicările cercetătorilor sunt anularea concursurilor în urma cărora au fost numiţi şefi de institute pe criterii clientelare, cum ar fi de exemplu schimbarea camarilei instalate la Institutul Geologic Român, stoparea comasării ilegale a institutelor naţionale de cercetare ştiinţifică etc., plata drepturilor salariale restante către cercetători, anchetarea celor ce au deturnat fonduri europene, stoparea şi sancţionarea abuzurilor conducerii unor institute faţă de sindicalişti, creşterea graduală a bugetului cercetării şi dezvoltării tehnologice până la 3% din PIB şi, în esenţă, încetarea umilirii cercetătorului ştiinţific român şi aplicarea imediată a prevederilor Cartei Europene a Cercetătorului, cu modificarea legislaţiei specifice în conformitate cu prevederile acesteia, a explicat Radu Minea.
"Este regretabil că în România anului 2015 noi să avem institute care sunt falimentare, oameni care au dispărut, din 160.000 câţi eram dacă mai suntem vreo 10.000 cu tot cu cei de la Academie, care sunt bugetari, nu ca noi extrabugetari, cu detunarea fondurilor europene făţişă şi evidentă inclusiv pentru Comisia Europeană şi cu perspectiva pentru perioada 2014 - 2020 mai dezastruoasă decât ce a fost în 2007 - 2013. Toate acestea le avem dovedite cu probe, avem probe că s-a falsificat până şi bugetul cercetării ştiinţifice şi dezvoltării tehnologice de către dl director economic Păunica de aici", a adăugat cercetătorul.
Recomandăm şi: Cercetătorii români reclamă Statul la Bruxelles
"Cea mai cruntă lovitură am primit-o în 2012 de la dl prim ministru Ponta care în august 2012 spunea că dacă va câştiga alegerile va înfiinţa Ministerul Cercetării şi Tehnologiei ca în decembrie 2012 să desfiinţeze Autoritatea Naţională pentru cercetare Ştiinţifică. Ne-au trebuit doi ani de bătaie şi perseverenţă "chinezească" să obţin reînfiinţarea autorităţii pentru cercetare ştiinţifică şi inovare dar care e doar pe hârtie căci de funcţionat funcţionează doar prin şi pentru clientela lor", ne-a declarat Minea.
Vă invităm să urmăriţi interviul în care Radu Minea expune pe larg problemele din cercetare.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.