Cercetător respinge teoria creării virusului Wuhan în laborator: "Evoluţie firească"

A.P.
16.02.2020

focus

alte articole

Epidemie de coronavirus în China (Hector Retamal/Agence France-Presse — Getty Images)
A.P.
16.02.2020

Doctorul Trevor Bedford, de la Centrul de cercetare a Cancerului Fred Hutchinson din Seattle, statul Washington, a respins teoriile care susţin că coronavirusul ar fi fost conceput într-un laborator.

„Nu există nicio dovadă despre inginerie genetică. Dovada pe care o avem este că mutaţiile [virusului] sunt complet în concordanţă cu evoluţia naturală”, a spus Bedford la o întâlnire a Asociaţiei Americane pentru Progresul Ştiinţei (AAAS) la Seattle, la începutul acestei săptămâni.

Controversa a fost generată de un colectiv de medici indieni care a descoperit existenţa, în genomul virusului Wuhan, a unei secvenţe aparţinând, aparent, unei părţi a semnăturii genetice a virusului de HIV. O asemenea secvenţă nu este găsită în niciunul dintre coronavirusurile cunoscute.

Controversa a fost stârnită de existenţa unui laborator de virusologie de nivel 4 - cel mai înalt din China - exact în Wuhan. Potrivit unui fost agent Mossad specializat în război biologic, laboratorul BSL-4 ar fi participat ocazional la programul de arme biologice al Chinei, dezvoltat sub supervizarea lui Chi Haotian, fost ministru chinez al Apărării.

O cercetare a Zerohedge şi GreatGameIndia a găsit cercetători chinezi care au lucrat în laboratoare americane pentru a combina coronavirusuri în scopuri ştiinţifice. Cercetătorii au fost angajaţi mai târziu în laboratorul din Wuhan.

Şi dacă acest lucru nu este suficient, mai este şi incidentul furtului de eşantioane de viruşi letali de către o reţea de cercetători chinezi, de la institutul de virologie din Winnipeg, Canada, în toamna anului 2019. Scandalul a fost muşamalizat din motive necunoscute de către serviciile canadiene, însă a ridicat întrebări despre scopurile şi dimensiunile programului chinez din spatele incidentului.

Dar Dr.Trevor Bedford a insistat că nu există nimic anormal în "mutaţiile" observate în coronavirus, care, conform acestuia, pot să apară în diverse locuri din natură, „în orice moment în timpul evoluţiei”.

Părerea lui Bedford a fost asemănătoare cu cea a expertului Richard Ebright de la Universitatea Rutgers, care a declarat pentru Daily Mail că „nu există niciun motiv să existe suspiciuni” că virusul Wuhan ar fi fost făcut sau alterat într-un laborator.

Cu toate acestea, un articol din revista Biosafety and Health, semnat de Guizhen Wu arăta că laboratorul din Wuhan era operational în 2018 "pentru experimente cu agenţi patogeni de nivel BSL-4".

Vineri liderul Partidului comunist Chinez, Xi Jinping, a cerut initierea unor legi pentru biosecuritate, generând întrebări despre inexistenţa acestora în condiţiile în care China deţine deja patru laboratoare de nivel înalt, dintre care două în Wuhan.

China nu a permis intrarea experţilor virusologi americani în zona de epidemie, la aproape două luni de la admiterea existenţei focarului, iar o echipă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a fost permisă doar în acest weekend, după luni de presiuni asupra Chinei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor