Forţele Navale chineze întră în Golful Persic în timp ce Statele Unite bombardează Statul Islamic
alte articole
În timp ce Statele Unite lansează atacuri aeriene împotriva Statului Islamic în Siria cu avioane militare F-22 stealth, un distrugător şi o fregată aparţinând Armatei Populare de Eliberare (APE) a Chinei au intrat în Golful Persic pentru a efectua exerciţii militare împreună cu Iranul, potrivit Want Daily.
Atacurile aeriene ale Statelor Unite de pe 23 septembrie au fost efectuate cu sprijinul Bahrainului, Iordaniei, Qatarului, Arabiei Saudite şi a Emiratelor Arabe Unite, ţintind în principal fortăreaţa Statului Islamic din Raqqa. Presa consideră că aceasta este prima dată când s-au folosit avioane F-22 împotriva unei organizaţii teroriste.
Changchun, un distrugător cu rachete ghidate, şi Changzhou, o fregată cu rachete ghidate a Flotei din Marea de Est a APE, au ajuns în portul Bandar Abbas, în sudul Iranului, îndreptându-se către Golful Aden. Navele de război vor sta în Iran între 20 şi 25 septembrie. Exerciţiile militare comune au fost lansate de forţele navale chineze şi de forţele navale ale Iranului în ziua de miercuri.
Vizita celor două nave militare chineze în portul iranian nu reprezintă un eveniment important în sine; totuşi, aceasta este prima oară când Republica Populară Chineză a efectuat exerciţii militare cu Iranul.
China are nevoie să coopereze cu Iranul deoarece se teme că Statele Unite vor bloca strâmtoarea Ormuz, iar Teheranul are nevoie de sprijinul Beijingului pentru a-şi manifesta opoziţia faţă de atacurile americane împotriva Statului Islamic de pe teritoriul Siriei.
China este conştientă că prin această strâmtoare trece aproximativ 40% din totalul petrolului tranzacţionat în lume, sugerează presa taiwaneză.
Analistul militar Huang Dong din Macao a declarat că Beijingul nu provoacă Statele Unite, dar îşi trimite navele de război în Golful Persic pentru a atenţiona Washingtonul că forţele navale chineze au capabilitatea să apere Strâmtoarea Ormuz şi Oceanul Indian, care sunt considerate noile graniţe maritime ale Beijingului.