Codul bunelor maniere pentru copii. Cei 7 ani de acasă
alte articole
Cea mai importantă educaţie a unui copil are loc în interiorul familiei. Primele reguli de politeţe le învăţăm de la părinţi şi bunici. Apoi, învăţăm de la doamna educatoare, de la doamna învăţătoare şi de la toţi profesorii noştri. Toţi aceşti oameni din jurul nostru ne dau sfaturi. Şi noi le dăm mai departe copiilor noştri.
Disciplina şi educaţia copilului reprezintă cartea de vizită a oricărui părinte.
Vreţi să aveţi un copil care să se poarte civilizat, trebuie în primul rând să ţineţi cont de faptul că spontaneitatea, energia şi impulsivitatea le influenţează acţiunile şi cuvintele. De asemenea, mulţi copii preiau cuvinte sau acţiuni de la oamenii din jur. De aceea este bine să acordaţi o atenţie deosebită inclusiv manierelor dvs. şi anturajului.
Primii paşi în învăţarea codului bunelor maniere pentru copii:
Bunele maniere sunt mai puţin întâlnite la copiii sub vârsta de 7 ani, pentru că, de cele mai multe ori, le este greu să îşi imagineze că lumea nu se învârte în jurul lor. Însă educaţia în acest sens ar trebui să înceapă de la o vârstă fragedă, 2-3 ani, când copilul înţelege şi face conexiuni între ceea ce se desfăşoară în jurul lui.
Primele maniere se pot învăţa chiar prin joacă. Pornind de la faptul că cei mici întind jucăriile către părinţii lor, este bine să le mulţumiţi de fiecare dată când le luaţi. Aşa vor deprinde acest obicei de a mulţumi când primesc ceva. Un alt pas pe care nu trebuie să-l uitaţi când vă învăţaţi micuţii codul bunelor maniere este acela de a împărţi jucăriile lui cu ceilalţi parteneri de joacă. Acest lucru ar trebui să se realizeze de la o vârstă cât mai mică, pentru că în acest fel vă veţi obişnui copilul cu ideea că este în regulă să-şi împartă jucăriile, chiar dacă sunt momente când nu primeşte nimic în schimb.
Nu uitaţi să stabiliţi reguli şi limite, care trebuie să fie respectate!
Încă de când sunt în faşă este important să le impuneţi câteva reguli. Aşa cum mereu aţi decis ca nu îl ţineţi prea mult în braţe pentru a nu se obişnui, că nu va adormi în patul dvs. pentru a nu-şi face un obicei din asta, este la fel de important ca şi atunci când creşte să fiţi pe poziţie cu regulile şi limitele. Numai că de data aceasta ele nu mai trebuie să fie tacite, ci verbalizate şi clarificate.
Mai jos aveţi câteva dintre cele mai importante reguli de comportament pentru copii.
Codul bunelor maniere pentru copii în societate:
1. Salutul şi mulţumirea
A saluta şi a mulţumi sunt elementele esenţiale ale bunelor maniere.
De aceea, puteţi începe cu ele atunci când vă propuneţi să îi învăţaţi pe cei mici regulile de comportament în societate.
Învăţaţi-l să mulţumească în diverse contexte şi unor persoane diferite. Îi puteţi spune că „Mulţumesc” poate fi spus persoanei care ţi-a deschis uşa şi te-a lăsat să intri, vânzătorului de la magazin care ţi-a dat restul sau produsul de pe raft, unui alt copil care te-a lăsat să te joci cu jucăria lui etc. Explicaţi faptul că a mulţumi ţine nu numai de educaţie, ci şi de respectul pe care îl arăţi celuilalt.
Învăţaţi-l să salute persoanele pe care le întâlneşte. În cazul în care cineva cunoscut trece pe lângă el şi pare a nu-l observa, este bine să îl salute cu voce tare sau să întindă o mână către el. Gestul acesta o va trezi din gânduri pe respectiva persoană şi va aprecia buna intenţie a copilului. De asemenea, băieţii trebuie să ştie că ei sunt cei care salută fetele primii.
2. Codul bunelor maniere pentru copii la masa
Nu de puţine ori, copiii mai mici devin năzdrăvani tocmai când ajung să fie puşi la masa. De aceea este indicat să le explicaţi câteva reguli de bună creştere atunci când se mănâncă în familie sau la altcineva. În primul rând orice joacă trebuie să înceteze atunci când mâncăm. De asemenea, coatele nu se aşază pe masă, ci eventual doar antebraţele pe marginea mesei. Folosirea tacâmurilor este obligatorie. De asemenea, din felia de pâine nu muşcăm, ci rupem cu amândouă mâinile bucăţi potrivite. La masa nu vorbim cu gura plină, nu se plescăie şi nu se soarbă supa sau ciorba. La fel de important este să înveţe să nu mănânce înainte ca toată lumea să se aşeze la masa.
3. Comportamentul în mijloacele de transport în comun
Şi în mijloacele de transport în comun, un copil trebuie să dea dovadă de politeţe şi de bună creştere. Îl veţi educa să ofere locul său unui bătrân sau unei persoane infirme. O altă regulă de bună creştere este aceea de a nu arunca nimic pe jos şi să ţinem asupra noastră gunoiul până când coborâm din mijlocul de transport în comun, pentru a-l arunca la cel mai apropiat coş de gunoi. De asemenea, învăţaţi-l să nu se grăbească atunci când urcă în autobuz şi să îşi ceară scuze atunci când loveşte din greşeală pe cineva.
Dacă se află împreună cu un grup de copii în autobuz, tramvai sau metrou, este bine să vorbească pe un ton mai scăzut, să fie liniştit şi să nu îi deranjeze pe cei din jur.
4. Comportamentul în locurile publice
Dacă are un telefon mobil, atunci când se află într-un spaţiu public, este bine sa îl seteze pe vibraţie.
În locurile publice nu se vorbeşte tare şi nici nu este indicat să te manifeşti agresiv. Copiii preşcolari încalcă această regulă de cele mai multe ori, pentru că încă nu înţeleg constrângerile sociale şi nu şi-au dezvoltat capacitatea de autocontrol. Îi puteţi atrage atenţia discret atunci când vorbeşte mai tare decât trebuie şi să-i propuneţi să vorbiţi împreună pe un ton mai scăzut. De asemenea, atunci când copilul are o criză de plâns în public din diverse motive, încercaţi să îl liniştiţi fără a vă enerva.
Învăţaţi-l că şoptitul într-o sală cu alţi oameni, precum şi gestul de a spune ceva la urechea unei alte persoane, atunci când se află şi o a treia persoană în apropiere, nu este deloc politicos.
5. Codul bunelor maniere pentru copii, atunci când vorbesc la telefon
Începeţi prin a-l învăţa că atunci când va efectua apeluri, va vorbi politicos, fără a ţipa şi va ţine cont de salutul obligatoriu, atât atunci când răspunde cât şi atunci când conversaţia s-a încheiat. Nu va vorbi cu mâncarea în gură sau la masa. La şcoală va fi învăţat să-l utilizeze doar în pauze, iar în timpul orelor să-l seteze pe modulul silenţios.
Rugaţi-l să nu vă respingă niciodată apelul şi indiferent de situaţie să vă răspundă.
Trebuie atrasă atenţia copilului că nu se trimit niciodată mesaje pe care nu ar avea curajul să le spună interlocutorului. Mesajele trebuie să fie politicoase. Nu se trimit poze indecente cu propria persoană sau cu altcineva.
6. Codul bunelor maniere pentru copii atunci când se află pe stradă
Regula cea mai importantă este să fie învăţaţi să traverseze numai pe culoarea verde a semaforului şi numai prin locurile marcate corespunzător. De asemenea, pe stradă copiii trebuie să înveţe că nu au voie să arunce gunoaie pe trotuar, ci numai în coşurile special amenajate. La fel ca un adult, nici copilul nu ar trebui să mănânce pe stradă, însă dacă situaţia o impune atunci este permis.
7. Comportamentul faţă de adulţii implicaţi într-o conversaţie
Una dintre primele bune maniere pe care părinţii îi învaţă pe copii este să nu îi întrerupă pe ceilalţi atunci când vorbesc la telefon, sau poartă un dialog cu alte persoane. Este şi prima regulă de comportament pe care cei mici au tendinţa să o uite.
Trebuie învăţaţi că dialogurile dintre adulţi trebuie întrerupte doar pentru motive bine întemeiate. Ajutaţi copilul să-şi dea seama de eventualele pauze din dialogul unor adulţi şi numai când le identifică să-şi permită să întrerupă, folosind cuvintele scuză-mă/scuzaţi-mă. Încurajaţi-l dacă vedeţi că te întrerupe politicos.
Deşi îi spuneţi adesea că nu are voie să întrerupă în timp ce sunteţi într-un dialog cu cineva sau la telefon, copilul, nerăbdător din fire, nu se poate abţine şi vă va trage adesea de mânecă pentru a-i acorda atenţie. În momentul în care vede că nu reacţionaţi, începe să ţipe din ce în ce mai tare, iar dacă nici această metodă nu dă rezultate, va izbucni într-un acces de furie.
Este important să vă păstraţi cumpătul şi să îi explicaţi, în repetate rânduri, cum trebuie să se poarte în astfel de situaţii. Dacă încalcă regulile constant, stabiliţi şi consecinţe (pedepse) pentru încălcarea regulilor.
8. Codul bunelor maniere pentru copii atunci când se află în vizită
Iată câteva reguli esenţiale pe care ar fi bine să le explicaţi copilul înainte de a primi vizita unor oaspeţi:
Să salute; să comunice cu invitaţii; să mulţumească dacă a primit ceva în dar.
Indiferent cine sunt persoanele care vin în vizită, limbajul folosit de copil trebuie să fie unul care arată foarte mult respect. Dacă este vorba de oameni mai în vârstă, învăţaţi-l să salute politicos, să îşi tempereze mişcările şi să răspundă politicos întrebărilor pe care aceştia le adresează.
Dacă printre musafiri se numără şi copii, cel mai bine este să-i duceţi în camera copilului şi să le puneţi la dispoziţie jucării şi jocuri pentru a petrece timpul în mod plăcut. Este indicat ca cel mic să se joace cu ei, să împartă jucăriile şi să le facă pe plac.
La plecare, un semn de bună creştere este să îşi ia la revedere de la toţi invitaţii şi să le mulţumească pentru vizită.
9. Bunele maniere atunci când copilul este musafir
Explicaţi-i celui mic faptul că atunci când va merge în vizită, nu va avea voie să alerge prin casă. De asemenea, că doar la el acasă poate căuta prin sertare, dulăpioare sau prin alte locuri. Învăţaţi-l să ceară voie atunci când vrea să vadă sau să atingă un lucru aflat în casa în care se află şi să nu deschidă un sertar sau un dulap decât dacă gazda i-a spus să facă acest lucru. De asemenea, este bine să ştie că nu are voie să ia din casa gazdei nimic din ceea ce nu îi aparţine, atâta timp cât nu i-a fost dăruit.
Gazda ta are animale de casă? Învăţaţi-l pe cel mic să se apropie de animal doar după ce a primit permisiunea gazdei de a-l mângâia. În plus, îi puteţi arăta cum sa îl mângâie uşor şi să nu îl bruscheze. Copiii de vârste mici au nevoie de aceste recomandări pentru că încă nu ştiu ce acţiuni pot răni sau deranja un animal.
Dacă s-a întâmplat să distrugă ceva din greşeală sau să spargă vreun obiect, rugaţi-l să spună imediat gazdei şi să îşi ceară scuze, să nu încerce să dea vina pe altcineva, ori să ascundă cele întâmplate.
Să îi explicaţi celui mic faptul că atunci când este musafir, nu este indicat să insiste ca el să fie cel care alege programul TV care va fi urmărit, decât dacă gazda îl invită să facă acest lucru.
Nu uitaţi să-i amintiţi să folosească frecvent cuvintele “mulţumesc frumos” şi “te rog frumos” pentru momentele în care, la masa, i se schimbă farfuria cu mâncare. De asemenea, copilul trebuie să ceară politicos ceva care se află la distanţă de el. Dacă, de exemplu, pâinea se află mai departe, ar putea să ceară cuiva să aducă mai aproape coşul de pâine.
Dacă are nevoie să meargă la toaletă, fie poate să vă spună încet, fie să se apropie de gazdă şi să o întrebe respectuos unde se află aceasta.
La plecare, trebuie să îşi ia la revedere de la gazde şi să le mulţumească pentru găzduire.
10. Codul bunelor maniere pentru copii la şcoală
Mediile sociale în care copiii se integrează de la cele mai mici vârste sunt cele ale instituţiilor de învăţământ pe care le frecventează. Astfel, printre regulile şi tipurile de comportamente pe care îi ajutaţi să le adopte în diverse contexte, un rol special ar trebui să-l aibă regulile de comportament la gradiniţă sau la şcoală.
Chiar dacă este înconjurat de elevi de vârsta lui şi se poate simţi mai liber, un copil cu bune maniere ar trebui să fie învăţat să evite să vorbească urât sau să necăjească alţi elevi. O atenţie deosebită trebuie acordată comportamentului copilului faţă de învăţător sau profesor, precum şi faţă de celelalte persoane care lucrează în şcoală.
În primă instanţă copilul dvs. trebuie să ştie să salute colegii atunci când intră în clasă; să salute profesorul (ridicându-se în picioare); să nu vorbească niciodată neîntrebat, mai ales în timpul orei de curs; să ceară permisiunea înainte de a manevra un obiect străin sau de a merge la toaletă; să înapoieze obiectele împrumutate şi să mulţumească pentru permisiunea de a le folosi; să vorbească numai după ce altcineva îşi încheie discursul; să ţină uşa deschisă pentru o persoană care intră în sala de clasă, mai ales dacă aceasta are mâinile ocupate; să respecte proprietatea altora şi să nu îşi însuşească bunuri care nu îi aparţin; să spună "te/vă rog frumos" şi "îţi/vă mulţumesc"; să păstreze liniştea în timpul orei, să nu se agite în bancă şi să menţină o postură decentă (cu spatele drept şi antebraţele sprijinite de marginea băncii); să nu folosească cuvinte jignitoare, să fie amabil, atent şi să urmeze întocmai indicaţiile profesorilor; să îşi îngrijească banca, scaunul şi dulăpiorul personal (fără să le murdărească de pix sau cerneală); să se comporte decent în recreaţii, fără violenţă şi acte de vandalism; să fie politicos cu colegii, dar mai ales cu cadrul didactic.
Rezultatele şcolare şi integrarea fericită în colectiv sunt două consecinţe sigure ale bunelor maniere la şcoală.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.