Cele mai luminoase stele preferă companie

Aproape trei sferturi din cele mai fierbinţi şi mai strălucitoare stele din universul nostru, numite stelele de tip O, au o stea de companie, în conformitate cu noile date de la Very Large Telescope (VLT) al European Southern Observatory (ESO).
Belinda McCallum
27.07.2012

alte articole

Imagine artistică înfăţişând o stea-vampir şi victima sa (ESO / L. Calçada / S.E. de Mink)
Belinda McCallum
27.07.2012

Aproape trei sferturi din cele mai fierbinţi şi mai strălucitoare stele din universul nostru, numite stelele de tip O, au o stea de companie, în conformitate cu noile date de la Very Large Telescope (VLT) al European Southern Observatory (ESO).

Acest procent este mult mai mare decât s-a crezut anterior. Cele mai multe dintre aceste asociaţii de stele sau stele binare experimentează interacţiuni perturbatorii, cum ar fi transferul de masă şi vampirismul stelar, şi aproximativ o treime ar putea fuziona în cele din urmă într-o singură stea.

În ciuda faptului că ele reprezintă doar o mică parte din numărul stelelor, vânturile şi şocurile violente asociate cu aceste stele grele au efecte semnificative asupra împrejurimilor lor, precum declanşarea sau oprirea formării de stele şi generarea de supernove şi explozii de raze gamma. Prin urmare, stelele de tip O joacă un rol crucial în evoluţia galaxiilor.

O echipă internaţională de astronomi a studiat 71 de stele singure şi binare de tip O, din şase grupuri de stele tinere din galaxia noastră.

"Aceste stele sunt giganţi absoluţi", spune coordonatorul studiului, Hugues Sana, de la Universitatea din Amsterdam, Olanda, într-un comunicat de presă. "Ele au de 15 sau de mai multe ori masa soarelui nostru şi pot fi de până la un milion de ori mai luminoase.

Aceste stele sunt atât de fierbinţi încât strălucesc cu o lumină albă-albastră şi au temperaturi de suprafaţă de peste 30.000 de grade Celsius."

Echipa a constatat că proporţia de stele binare, care sunt situate destul de aproape pentru a interacţiona, este mult mai mare decât se credea.

"Viaţă unei stele este foarte afectată dacă aceasta există alături de o altă stea", a declarat coautoarea studiului, Selma de Mink, de la America's Space Telescope Science Institute, în comunicatul de presă. "Dacă două stele orbitează foarte aproape una de altă, ele ar putea fuziona în cele din urmă."

"Dar chiar dacă nu o fac, o stea va atrage deseori materia de pe suprafaţa vecinei sale."

Studiul va fi publicat în revista Science.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor