O stea luminoasă devorează planete distruse (video)

Steaua RZ Piscium
Steaua RZ Piscium (NASA)

Oamenii de ştiinţă studiază ciudatele şi misterioasele episoade ale eclipselor neperiodice ale stelei RZ Piscium şi le explică prin prezenţa unor nori care o orbitează, formaţi din gaze şi praf - resturi ale unor planete distruse.

Stelele tinere sunt adesea surse extraordinare de raze X

Oamenii de ştiinţă au făcut observaţii asupra stelei RZ Piscium - cu ajutorul telescopului spaţial XMM-Newton, al telescopului reflectorizant de 3 metri al lui Shane la Observatorul Lick şi cu telescopul Keck, de 10 metri - iar rezultatele demonstrează că emisia totală de raze X este de aproximativ 1.000 de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru, iar temperatura suprafeţei stelei este de aproximativ 5.330 de grade Celsius, doar un pic mai rece decât Soarele. Rezultatele studiului demonstrează, de asemenea, că RZ Piscium este sursa radiaţiei cu raze X, care este tipică pentru multe stele tinere. Oamenii de ştiinţă au determinat vârsta stelei după cantitatea de litiu de pe suprafaţa sa, estimând-o la 30-50 de milioane de ani.

Comunicatul lansat de NASA

Kristina Punzi, care studiază pentru doctorat la Institutul de Tehnologie Rochester (RIT) din New York şi autor principal al unui document care descrie noile descoperiri referitoare la această stea, a declarat într-un comunicat al Centrului Goddard NASA: „Deşi pot exista şi alte explicaţii, sugerăm că acest material ar fi putut fi produs prin descompunerea unor corpuri masive în orbite din apropierea stelei".

Norii de praf şi substanţele stelelor nou formate dispar deja la câteva milioane de ani după naşterea stelei. Astfel, RZ Piscium, cel mai probabil, distruge exoplanetele, spre exemplu, suflând substanţa de pe giganţii din gaze situaţi în apropierea ei. O altă posibilitate ar fi ca una sau mai multe planete masive şi bogate în gaz din sistem să fi suferit o coliziune catastrofică în trecutul astronomic recent. Studiul a fost publicat în publicaţia The Astronomical Journal.

Articole de referinţă:NASA: New Study Finds 'Winking' Star May Be Devouring Wrecked Planets, The Astronomical Journal : Is the Young Star RZ Piscium Consuming Its Own (Planetary) Offspring?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură