Fermi prezintă exploziile de raze gama în detaliu

Reprezentare artistică a satelitului Fermi înconjurând Pământul
Reprezentare artistică a satelitului Fermi înconjurând Pământul (NASA E / PO, Sonoma State University, Aurore Simonnet)

Telescopul Fermi Gamma-ray este dedicat detectării exploziilor de raze gama (GRB) - emisii enorme, dar scurte, de energie care se produc în principal când stelele masive mor de bătrâneţe.

Atunci când o stea cu o masă de 25 de ori mai mare ca cea a Soarelui nostru rămâne fără combustibil, ea nu îşi mai poate susţine propria greutate şi se prăbuşeşte într-o gaură neagră. În timpul acestui proces, o parte din stratul exterior al stelei explodează ca o supernovă.

Pe măsură ce gaura neagră absoarbe materia stelei, ea aruncă un jet de gaz aproape cu viteza luminii prin învelişul supernovei, care generează un GRB.

"Fermi a reuşit să măsoare cea mai mare parte a energiei emisiei de raze gama, care durează câteva sute de mii de secunde, poate 20 de minute", a declarat Peter Mészáros, profesor Eberly la Catedra de Astronomie, Astrofizică şi Fizică de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, într-un comunicat de presă.

Potrivit lui Mészáros, Fermi pierde aproximativ 500 de GRB pentru fiecare stea detectată, pentru că exploziile sunt foarte direcţionale.

"Fermi s-a descurcat mult mai bine în a măsura cât de aproape de viteza luminii ajunge jetul", a spus Mészáros. "Dar noi încă nu ştiu dacă acesta este 99,9995 la sută din viteza luminii sau 99,99995 la sută din viteza luminii."

Măsurătorile extrem de precise ale Fermi au sporit înţelegerea noastră teoretică în legătură cu razele gama.

"Am reuşit să excludem cea mai simplă versiune a teoriilor care combină mecanica cuantică cu gravitaţia, deşi altele încă urmează să fie testate", a spus Mészáros.

Din moment ce ele sunt emise de stele vechi, razele gama sunt vizibile departe de Pământ şi, prin urmare, în universul timpuriu.

"Noi credem că le putem detecta în copilăria universului", a concluzionat Mészáros.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură