Cele mai bune exerciţii fizice pentru slăbit

Stilul de viaţă stresant, sedentarismul, mâncarea nesănătoasă sunt printre factorii care au făcut ca excesul de greutate să fie una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate în prezent. Astfel că tot mai multe persoane sunt interesate de diverse modalităţi prin care pot slăbi sănătos.
Exerciţii pentru îmbunătăţirea sănătăţii (Matthew Peyton / Getty Images for Neuro Drinks)
Nina Cîmpeanu
14.03.2015
Stilul de viaţă stresant, sedentarismul, mâncarea nesănătoasă sunt printre factorii care au făcut ca excesul de greutate să fie una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate în prezent. Aşa că tot mai multe persoane sunt interesate de diverse modalităţi prin care pot slăbi sănătos. Alături de adoptarea unei diete echilibrate şi a unui stil de viaţă sănătos, exerciţiile fizice ne pot ajuta să slăbim, dacă sunt practicate în mod regulat.

Pentru cei care doresc să piardă în greutate, zona cea mai importantă în care este necesar să se concentreze atenţia mai mult, este abdomenul, dar, de asemenea, braţele şi picioarele vor fi implicate în programul de antrenament.

Vă întrebaţi, desigur, care sunt exerciţiile ce ne pot ajuta să pierdem în greutate.

Prezentăm câteva dintre cele mai bune exerciţii fizice pentru slăbit şi menţinerea sănătăţii organismului.

Exerciţiile aerobice (sau cardio, de la cardiovascular, referitor la inimă) se efectuează pe o perioadă mai lungă, sunt de intensitate redusă şi antrenează majoritatea grupelor musculare. Aceste exerciţii cresc aportul de oxigen, pe care organismul îl utilizează pentru producerea energiei, prin oxidarea carbohidraţilor şi a grăsimilor, ajutându-ne să slăbim în mod sănătos. În plus, îmbunătăţesc activitatea inimii, respiraţia, imunitatea organismului şi starea psihică.

Alergatul, înotul, urcatul scărilor, dansul, ciclismul etc. sunt câteva dintre exerciţiile aerobice eficiente pentru slăbit. Este absolut necesar ca înainte de începerea exerciţiilor să facem încălzirea muşchilor 5-10 minute, alergând pe loc, evitând astfel riscul de întinderi, crampe sau febră musculară.

Alergatul este accesibil tuturor, nu necesită un echipament special, întăreşte musculatura inimii, reduce stresul, tonifică muşchii fesieri şi ne ajută să slăbim. După 30 de minute de alergat vom putea pierde aproximativ 300 de calorii. Este unul din cele mai bune exerciţii cardio şi poate deveni un stil de viaţă.

Mersul pe bicicletă îmbunătăţeşte rezistenţa la efort, sănătatea inimii şi starea de spirit, tonifică în special muşchii coapselor şi ai feselor. 30 de minute de pedalat, alternând cu viteza, ne ajută să pierdem între 250 şi 300 de calorii.

Înotul este unul dintre cele mai plăcute şi eficiente exerciţii pentru slăbit, antrenând aproape toţi muşchii corpului. Are avantajul că nu uzează articulaţiile, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, activitatea inimii şi plămânilor, precum şi aspectul pielii. În 30 de minute de înot putem să ardem în jur de 400 de calorii.

Săritul corzii este un excelent exerciţiu care antrenează toţi muşchii corpului, accelerează metabolismul, şi în scurt timp vom reuşi să scăpăm de kilogramele în plus. De asemenea, vom beneficia de reflexe rapide, de o mai bună coordonare şi rezistenţă cardiovasculară. Pentru a evita monotonia putem încerca mai multe tipuri de sărituri: ducând genunchii la piept, alternând picioarele, săritura încrucişată (o săritură normală urmată de altă cu braţele încrucişate), într-un picior etc. Pentru a efectua un antrenament complet avem nevoie de numai 20-30 minute.

Urcatul scărilor ne ajută să pierdem în greutate, deoarece stimulează arderea grăsimilor, de asemenea, reuşeşte să tonifice muşchii abdominali şi ai feselor, îmbunătăţeşte metabolismul, forţa cardiovasculară şi rezistenţa muşchilor. Pentru a creşte intensitatea acestor exerciţii putem folosi un rucsac pe umeri, sau haltere, pentru a antrena în acelaşi timp şi braţele. 20 -30 de minute de cursă pe scări în fiecare zi ne va ajuta să slăbim în cel mai scurt timp.

Exerciţii pentru abdomen Puteţi urmări aici un video cu câteva exerciţii eficiente pentru abdomen.

- Din poziţia culcat pe spate, cu mâinile îndoite sub cap, ridicăm genunchii până aproape de cap, ridicând puţin capul de pe podea. Încearcăm să apropiem genunchii cât mai mult de frunte, apoi revenim în poziţia iniţială. Executăm 10-15 mişcări din acest exerciţiu.

- Stăm întinşi pe spate, cu genunchii îndoiţi la 90 de grade, braţele pe lângă corp cu palmele pe sol. Ridicăm trunchiul spre genunchi şi efectuăm 25 de abdomene.

- Având poziţia culcat pe spate, cu tălpile pe podea, genunchii îndoiţi şi mâinile la ceafă, întindem un picior şi, simultan, ridicăm capul, la 20 cm de sol. Rămânem în această poziţie timp de 5 secunde. Alternând picioarele, repetăm tehnica pentru a face 20 de abdomene.

- Suntem întinşi pe spate cu genunchii îndoiţi, picioarele uşor depărtate şi mâinile pe lângă corp. Ridicăm bazinul cât de mult putem, şi menţinem poziţia câteva secunde, având grijă ca muşchii abdominali şi fesieri să fie încordaţi în tot acest timp. Revenim la poziţia de început şi reluăm exerciţiul, ţinând cont că eficacitatea exerciţiului constă în menţinerea muşchilor fesieri încordaţi.

Acestea sunt unele dintre cele mai bune exerciţii pentru slăbit care pot fi efectuate acasă, în aer liber sau la sală. Uneori, kilogramele în plus pot fi şi consecinţa unor afecţiuni subiacente. Din acest motiv, înainte de a începe un antrenament este întotdeauna recomandat să cerem sfatul medicului. De asemenea, să nu uităm de regimul alimentar şi stilul de viaţă sănătos!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor