5.000 de soldaţi participă la exerciţiile militare norvegiene lângă graniţa rusă

Sunt cele mai ample exerciţii militare ce au loc în regiune din 1967, a declarat locotenent-colonelul Aleksander Jankov, purtător de cuvânt al forţelor armate norvegiene, într-un interviu cu publicaţia locală Nordlys, adăugând că toate tipurile de armament vor fi utilizate în aceste exerciţii.
Soldaţi norvegieni se pregătesc în apropiere de Lakselv, Norvegia. (Captură Foto)
Andrei Popescu
09.03.2015

5.000 de soldaţi norvegieni participă la exerciţii militare lângă graniţa rusă. Acestea sunt cele mai ample exerciţii militare ce au loc în regiune din 1967, a declarat locotenent-colonelul Aleksander Jankov, purtător de cuvânt al forţelor armate norvegiene, într-un interviu cu publicaţia locală Nordlys, adăugând că toate tipurile de armament vor fi utilizate în aceste exerciţii, conform agenţiei ruse de ştiri Sputnik.

Conform lui Jankov, Lakselv şi Alta (localizate în districtul norvegian Finnmark) vor fi principalele locuri de desfăşurare a exerciţiilor militare. Finnmark se află în partea nord-estică extremă a Norvegiei şi se învecinează cu regiunea rusă Murmansk. Norvegia, alături de NATO, a suspendat întreaga cooperare militară cu Moscova după anexarea Crimeei în 2014.

Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a abandonat în ultimul moment. Acest fapt a declanşat proteste de stradă, înăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat protestele ample de pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimat parcursul european pe care îl doreşte poporul ucrainean.

Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să îi sprijine pe separatiştii din est şi să anexeze Crimeea în martie 2014, fapt ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirma că Rusia i-a ajutat pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu soldaţi, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are. De asemenea, Kremlinul susţine că luptătorii ruşi prezenţi în estul Ucrainei sunt voluntari şi că nu sunt trimişi acolo de conducerea rusă.

Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent, peste 6.000 de oameni au fost ucişi în acest conflict. O anchetă a unui ziar german afirmă, însă, că pierderile de vieţi omeneşti ar fi mult mai mari - cu un ordin de mărime.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor