Cele mai bogate judeţe din România
alte articole
Capitala şi nouă judeţe din centrul şi vestul ţării generează 70% din cifra de afaceri a companiilor din România - 155 miliarde euro, în timp ce economia altor 17 judeţe nu trece de 2 miliarde de euro anual, adică un rezultat cumulat care abia ajunge la 10% din rulajele businessului local, arată o analiză a Ziarului Financiar pe baza datelor de la Registrul Comerţului.
Bucureşti, oraşul care generează 20% din PIB-ul ţării, este cel mai bun oraş din România pentru afaceri, potrivit unui clasament realizat de revista Forbes România, deci şi de departe cel mai bogat.
Cele mai bogate judeţe din România. Municipiul Bucureşti
În Bucureşti salariul mediu net se apropie de 2.400 de lei pe lună, cu 50% peste media naţională, în timp ce rata şomajului depăşeşte cu puţin 2%. Iar asta se explică ţinând cont de faptul că firmele înregistrate în Bucureşti generează peste o treime din cifra de afaceri totală a companiilor din România şi cumulează cam tot atât din numărul total de angajaţi din mediul de afaceri. Cele mai mari companii multinaţionale care activează în România au sediul în Capitală.
Companiile înregistrate în Bucureşti generează 35% din cifra de afaceri totală a firmelor din România şi adună 32% din numărul total de angajaţi din mediul de business. Capitala şi alte nouă judeţe sunt singurele „centre“ din România unde cifra de afaceri a companiilor depăşeşte 5 miliarde euro anual (un rezultat cel puţin egal cu cifra de afaceri a Petrom – cea mai mare companie locală), în timp ce alte zece judeţe nu reuşesc „să adune“ un business de 1,5 miliarde euro (similar cu cifra de afaceri a magazinelor Kaufland), arată o analiză a Ziarului Financiar pe baza datelor de la Registrul Comerţului.
Cele mai bogate judeţe din România. Judeţul Timiş
Judeţul Timiş urmează Bucureştiului în clasamentul privind valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, respectiv 47.670 de lei. Aici, salariul mediu net este de aproape 1.700 de lei, iar rata şomajului este de numai 1,5%. În Timiş activează aproximativ 6.100 de companii străine, fiind judeţul care a atras cei mai mulţi investitori străini. Iar asta datorită poziţionării la graniţă, fiind o poartă către Vest. Datorită forţei de muncă ieftină, mulţi străini au ales să-şi deschidă în Timiş unităţi de producţie, în special în domeniul componentelor auto, cum sunt Continental, Delphi Packard sau TRW Automotive.
Dacă analizăm ceea ce există în prezent în Timişoara din punct de vedere al mediului de afaceri, vedem că există cinci parcuri industriale, cu o suprafaţă de peste 200 de hectare; cinci clustere, care grupează companii din diverse domenii economice (Automotivest – auto, Tehimpuls – inovare şi dezvoltarea tehnologiilor, ROSENC – energii regenerabile, Ind Agro Invest – agricultură, Clusterul Regional pentru Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiei în regiunea Vest), plus încă două în organizare (turism şi agricultură); 60 de centre agricole; un parc tehnologic de inovare şi multe alte astfel de infrastructuri de susţinere a afacerilor.
Capitala Banatului îndeplineşte toate criteriile pentru a fi un magnet pentru investitori, atât străini cât şi români. În primul rând este un mare centru universitar, ocupând locul patru naţional după numărul de absolvenţi de facultate, peste 7.000 pe an. Este un centru important în domenii de vârf, ca industria IT, a componentelor electronice şi cercetare-inovare.
Cele mai bogate judeţe din România. Judeţul Cluj
Clujul are şi el aproape aceleaşi atuuri şi se află printre judeţele în care merită să trăieşti în România. Este unul dintre centrele universitare puternice, are aeroport, iar aici absolvenţii îşi poţi găsi mai uşor un loc de muncă. În plus dispune şi de multe spitale de top, la fel ca şi Capitala. Este un judeţ plin de evenimente culturale, dar şi extrem de frumos. În plus este puţin mai liniştit decât Bucureştiul.
În judeţul Cluj, PIB-ul pe cap de locuitor este 7.227 euro, salariul mediu net — 1.796 lei, PIB-ul regional — 22,2 miliarde de lei, în timp ce numărul mediu al salariaţilor este de 187.200.
Bogăţia Clujului este dată de interesul generat de dezvoltarea segmentului IT. Cam toate companiile din acest sector se dezvoltă. Şi nu e vorba doar de multinaţionale, ci şi de start-up-uri româneşti care au crescut şi au ajuns să aibă sute de angajaţi. Clujul e interesant pentru companii datorită oamenilor (angajaţi şi potenţiali angajaţi) – costurile sunt mai mici decât în vest, iar productivitatea e la nivel bun.
Cele mai bogate judeţe din România. Judeţul Braşov
Şi judeţul Braşov, unde PIB/cap de locuitor se ridică la peste 43.000 de lei, se dezvoltă, în bună măsură, datorită investiţiilor masive pe care le-au făcut străinii în unităţile de producţie a componentelor auto. Companii precum Schaeffler, Preh sau Quin au fiecare peste 400 de angajaţi. În judeţul Braşov sunt înregistrate peste 20.000 de firme, iar salariul mediu net depăşeşte 1.550 de lei pe lună. Cea mai mare companie din „inima“ României este lanţul Selgros Cash&Carry, cu peste 4.000 de angajaţi.
Cele mai bogate judeţe din România. Judeţul Constanţa
Constanţa, judeţ cu un PIB/cap de locuitor de 40.000 de lei, a intrat în vizorul investitorilor români şi străini datorită poziţionării strategice lângă Marea Neagră. Judeţul Constanţa a devenit în ultimii ani un punct de atracţie pentru investiţiile în industria navală, petrol şi gaze, energie din surse regenerabile sau agricultură. Cea mai mare companie din judeţ, care conduce detaşat clasamentul, este Rompetrol Rafinare, cea mai mare rafinărie din România şi singura care are ieşire directă la Marea Neagră. Aici, salariul mediu net este de 1.500 de lei pe lună, iar şomajul depăşeşte cu puţin 3%.
Cele mai bogate judeţe din România. Judeţul Sibiu
Sibiu, cu un PIB/cap de locuitor de aproape 38.000 de lei, este un alt judeţ care s-a dezvoltat semnificativ în ultimii ani datorită investiţiilor însemnate ale străinilor în industria componentelor auto. De exemplu, Continental Automotive System avea la sfârşitul anului trecut aproape 2.400 de angajaţi la Sibiu, iar anul acesta au anunţat extinderea activităţii în judeţ. În Sibiu, salariul mediu net este de 1.510 lei pe lună.
Sibiul este urmat de judeţul Argeş, cu un PIB/cap de locuitor de puţin peste 35.000 de euro, judeţ unde îşi desfăşoară activitatea cea mai mare companie din România, dar şi cel mai mare exportator – Dacia. Producătorul de autoturisme a devenit în 2013 cea mai mare companie de pe plan local, după ce a surclasat OMV Petrom cu o cifră de afaceri de 18,4 miliarde de lei (4,16 miliarde de euro). Mulţi investitori au venit în Argeş pentru a furniza componente fabricii de la Mioveni şi pentru a fi mai aproape de aceasta. În judeţ există 40 de furnizori de piese pentru Dacia. Din cele mai mari 20 de companii din judeţ, 12 lucrează în auto sau în industria componentelor auto şi se numără printre furnizorii Dacia, potrivit „Ziarului Financiar“.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.