Cei mai mari bucătari ai lumii, maeştri în arta culinară
alte articole
Pentru cei care iubesc mâncărurile gustoase, pentru care un chef-bucătar este un adevărat artist, iar o mâncare rafinată reprezintă o adevărată experienţă existenţială, oferim o listă a celor mai mari bucătari ai lumii, extrem de apreciaţi pentru reţetele lor. Unii sunt adevăraţi deschizători de drumuri în gastronomie şi toţi au ridicat mâncarea la nivel de artă.
Cei mai mari bucătari ai lumii. Jamie Oliver
Jamie Oliver, Chef-bucătar şi patron a numeroase restaurante, este cunoscut şi iubit pentru show-ul său culinar unic şi pentru modul în care abordează practicile culinare. Militează activ împotriva mâncării procesate şi a scris cărţi şi multe articole pe această temă.
În tinereţe, Jamie Oliver a deprins arta bucătăriei ajutându-şi părinţii în restaurantul pe care îl deţineau - “The Cricketers”. Prima sa ofertă de lucru a primit-o de la restaurantul Antonio Carluccio’s Neal’s Yard, ca patiser unde a intrat în contact prima dată cu bucătăria italiană. I-a plăcut atât de mult încât s-a specializat în arta culinară italiană. Dar aceasta nu l-a împiedicat să studieze toate bucătăriile lumii şi a devenit faimos pentru “repertoriul” sau internaţional.
În 1997, a apărut într-un documentar TV numit “Christmas at the River Cafe” (Crăciunul la River Cafe), după care i s-a oferit imediat primul său show TV, “The Naked Chef”( "Bucătarul Fără Secrete"), care a cunoscut un succes imens. În 2010, cartea sa, “Jamie’s 30 Minute Meal”, s-a vândut în peste un milion de exemplare, numai în Anglia.
Jamie Oliver a primit distincţia MBE, una dintre cele mai importante decoraţii ale Marii Britanii.
Pe lângă bucătăria italienească, Jamie s-a specializat acum şi în preparate organice şi vegetariene. Deşi este autorul mai multor cărţi culinare, Oliver suferă de dislexie, o afecţiune din cauza căreia nu poate citi. De aceea, el a reuşit să citească prima carte abia în anul 2013, când avea 38 de ani. Averea declarată în anul 2014 se ridica la 240 milioane de lire sterline. Conduce o companie cu 5.000 de angajaţi şi are afaceri în mai multe domenii, de la producţie de televiziune până la businessuri legate, normal, de mâncare - o linie proprie de ustensile de bucătărie, magazinele Recipease, cuptoare din lut, iar în 2010 a deschis şi o companie de catering, Jamie Oliver's Fabulous Feasts.
Cei mai mari bucătari ai lumii. Gordon James Ramsay
Gordon Ramsay este celebru în toată lumea culinară. Este bucătarul englez cel mai controversat, iubit şi urât, în acelaşi timp. Este cunoscut pentru temperamentul sau extrem de vulcanic şi pentru talentul său unic în bucătărie. De fapt, Ramsay a vrut să fie fotbalist, dar din cauza unor accidentări grave, nu şi-a mai urmat această pasiune şi a decis să îmbrăţişeze cariera de bucătar.
La 31 de ani şi-a deschis propriul restaurant, “Restaurant Gordon Ramsay” şi este singurul Chef de pe teritoriul Marii Britanii care a primit 10 stele Michelin.
Ramsay a apărut şi apare în diferite emisiuni şi show-uri de profil, dintre care cele mai cunoscute sunt: “Hell’s Kitchen”, “Ramsay’s Kitchen Nightmare” şi “masterchef USA”. Toate cărţile publicate de el au fost best-seller-uri, inclusiv autobiografia sa.
Ramsay recunoaşte că, deşi este atât de faimos, sursa lui de inspiraţie a rămas mentorul său, faimosul Chef de la nu mai puţin celebrul Harvey's din Londra, Marco Pierre White.
Cei mai mari bucătari ai lumii. Alain Ducasse
Alain Ducasse este un chef de origine franceză, care trăieşte în prezent la Monaco. El are mai multe restaurante de top, printre care Alain Ducasse at the Dorchester, local care a primit 3 stele Michelin pentru calitatea deosebită a seviciilor.
El şi-a început cariera la 17 ani şi s-a specializat în metoda de gătit provensală (specifică regiunii Provence din Franţa). A devenit chef în 1980, iar în prezent deţine 21 de stele Michelin. Ducasse a fost primul chef care a deţinut 3 restaurante proprii cu 3 stele Michelin, în oraşe diferite. Este foarte apreciat şi pentru scrierile sale, fiind de asemenea invitat în emisiuni culinare.
Cei mai mari bucătari ai lumii. Wolfgang Puck
Wolfgang Puck este un Chef-bucătar australian-american şi multă vreme a fost privit ca fiind cel mai merituos bucătar din lume. A deprins pasiunea pentru gătit din copilărie, când o ajuta pe mama sa în bucătărie. Puck a schimbat total şi pentru totdeauna modul de preparare al mâncării în America, introducând influenţe şi tehnici de origine franceză şi asiatică, punând accent pe calitatea ingredientelor.
Şi-a desăvârşit cultura gastronomică la L’Oustau de Baumaniere în Les Baux-de-Provence la Hotel de Paris din Monaco, sub îndrumarea lui Raymond Thuillier. S-a stabilit apoi în Los Angeles unde a cunoscut succesul. Deţine numeroase restaurante, servicii de catering şi este autorul a numeroase cărţi culinare.
Cei mai mari bucătari ai lumii. Marco Pierre White
Marco Pierre White, este o celebritate britanică, Chef-bucătar, deţinător a numeroase restaurante, star TV. Este considerat “naşul” bucătăriei internaţionale contemporane.
White a fost copilul răsfăţat al Angliei, cel mai tânăr chef şi fondator de restaurante care a primit 3 stele Michelin la numai 33 de ani. În 1987, a deschis Harvey’s în Wandsworth Common - Londra, cu care a primit prima stea Michelin, iar în anul următor a mai primit o stea.
După ce a devenit proprietarul şi chef bucătar al restaurantului din cadrul fostului Hyde Park Hotel, White a primit şi cea de-a treia stea Michelin.
White i-a avut ucenici pe faimoşii Gordon Ramsay şi Curtis Stone şi este bine cunoscut pentru temperamentul său vulcanic. După 17 ani de carieră, a renunţat la cele 3 stele Michelin, susţinând că datorită carierei nu şi-a îndeplinit obiectivele în plan personal.
Cei mai mari bucătari ai lumii. Anthony Bourdain
Este de origine americană şi este directorul executiv al faimosului restaurant Les Halles, în New York City. Este de asemenea scriitor de romane atât de ficţiune, cât şi de non-ficţiune. Are un stil unic de a aborda şi celebra mâncarea şi este faimos pentru experimentele sale în domeniul culinar.
Ca mulţi alţii, nu a devenit peste noapte un mare bucătar. Povestea lui fascinantă începe acum 20 de ani, când era un simplu spălător de vase. Pasiunea lui pentru arta culinară a fost remarcată şi, încetul cu încetul, a devenit ucenic, ajutor de bucătar şi, într-un final, bucătar.
Este veteranul incontestabil a unora dintre cele mai prestigioase bucătării profesionale şi autorul a numeroase articole şi eseuri. Cartea sa: "Kitchen Confidenţial" - Aventuri din intimitatea restaurantelor - a făcut înconjurul lumii. Limbajul său tăios şi “fără perdea” din cartea “Crud - Poveşti tăioase din lumea mâncărurilor şi a celor care gătesc”, cea mai controversată opera a sa, a stârnit un val uriaş de entuziasm şi de proteste, în egală măsură.
A fost gazda show-lui culinar “Anthony Bourdain: No Reservation” - un mare succes TV, iar blogul său “Top Chef Season 3” a fost nominalizat la Webby Award (un fel de Oscar al bloggurilor), la secţiunea “Cel mai bun Blog al anului 2008".
Cei mai mari bucătari ai lumii. Paul Bocuse
Paul Bocuse este cunoscut ca “Tatăl artei culinare din Franţa”. A fost o legendă decenii în şi este considerat ambasadorul gastronomiei franceze moderne, Nouvelle Cuisine, care spre deosebire de bucătăria franceză tradiţională, pune accentul pe simplitate, un minimalism culinar dacă vreţi, şi pe prospeţimea şi calitatea ingredientelor. A câştigat titlul “The King Maker” (Creatorul de Regi) pentru ca toţi studenţii instruiţi de el de-a lungul timpului, au devenit bucătari de top la rândul lor.
În 1961, statul francez îi acordă numeroase distincţii şi titluri, culminând cu “Legiunea de onoare”. Americanii îi recunosc la rândul lor meritele, iar Institutul Culinar din America (Culinary Institute of America) îi acordă titlul de “Bucătarul secolului”. Este faimos pentru restaurantele sale de lux şi în special pentru L’Auberge du Ponte de Collonges de lângă Lyon, în care timp de decenii şi-a încântat oaspeţii. A dedicat prima sa carte lui Fernand Point - reprezentant al bucătăriei tradiţionale franceze, al cărui ucenic a fost.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.
Sursa: mâncare.ro