Cel mai mic stimulator cardiac din lume este mai mic decât un bob de orez

Deşi mai sunt mulţi ani până la testarea pe oameni, stimulatorul cardiac fără fir a fost salutat ca o „descoperire transformatoare” care ar putea stimula progresele în alte domenii ale medicinei, informează France24.
Milioane de oameni din întreaga lume au stimulatoare cardiace permanente, care stimulează inimile cu impulsuri electrice pentru a se asigura că acestea bat normal.
Echipa de cercetători condusă de SUA care a creat noul dispozitiv a declarat că a fost motivată să ajute 1% dintre copiii născuţi cu defecte cardiace congenitale care au nevoie de un stimulator cardiac temporar în săptămâna de după operaţie.
De asemenea, stimulatorul cardiac ar putea ajuta adulţii să îşi restabilească ritmul normal al bătăilor inimii în timp ce se recuperează după o intervenţie chirurgicală pe cord.
În prezent, stimulatoarele cardiace temporare necesită o intervenţie chirurgicală pentru a coase electrozi pe muşchii inimii, firele fiind conectate la un dispozitiv alimentat de pe pieptul pacientului.
Atunci când pacemakerul nu mai este necesar, medicii sau asistentele scot firele, ceea ce poate provoca uneori daune.
Neil Armstrong, prima persoană care a păşit pe Lună, a murit din cauza unei hemoragii interne după ce stimulatorul său cardiac temporar a fost scos în 2012.
Însă pacemaker-ul nou dezvoltat este fără fir. Având doar un milimetru grosime şi 3,5 milimetri lungime, acesta poate fi introdus în vârful unei seringi.
De asemenea, a fost conceput pentru a se dizolva în organism atunci când nu mai este necesar, scutind pacienţii de intervenţii chirurgicale invazive.
Un salt semnificativ înainte
Stimulatorul cardiac este asociat cu un plasture moale purtat pe pieptul pacientului, conform unui studiu care descrie dispozitivul în revista Nature.
Atunci când plasturele detectează bătăi neregulate ale inimii, acesta aprinde automat o lumină care indică stimulatorului cardiac ce bătăi ar trebui să stimuleze.
Stimulatorul este alimentat de ceea ce se numeşte o celulă galvanică, ce utilizează fluidele corpului pentru a converti energia chimică în impulsuri electrice care stimulează inima.
Până în prezent, stimulatorul a funcţionat eficient în testele efectuate în laborator pe şoareci, şobolani, porci, câini şi ţesut cardiac uman, conform studiului.
Autorul principal al studiului, John Rogers de la Universitatea Northwestern din Statele Unite, a declarat pentru AFP că estimează că stimulatorul cardiac ar putea fi testat la om în doi-trei ani.
Laboratorul său a lansat un start-up pentru a urmări acest obiectiv, a adăugat el.
În viitor, tehnologia de bază ar putea, de asemenea, „crea strategii unice şi puternice pentru a aborda provocările societale în domeniul sănătăţii umane”, a declarat Rogers.
Bozhi Tian, al cărui laborator de la Universitatea din Chicago a dezvoltat, de asemenea, stimulatoare cardiace activate de lumină, dar nu a fost implicat în cele mai recente cercetări, l-a numit un „salt semnificativ înainte”.
„Acest nou stimulator cardiac este o descoperire transformatoare în tehnologia medicală. Este o schimbare de paradigmă în stimularea temporară şi în medicina bioelectronică, deschizând posibilităţi mult dincolo de cardiologie - inclusiv regenerarea nervilor, vindecarea rănilor şi implanturile inteligente integrate”, a declarat el.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial.