Cel mai căutat traficant de droguri, Joaquin "El Chapo" Guzman, prins de trupele speciale

Joaquin "El Chapo" Guzman se ascundea de 13 ani în munţii stâncoşi din vestul Mexicului şi privea cum autorităţile, controlate prin mită, precum şi membri organizaţiei sale capturau sau ucideau liderii din toate celelalte grupuri care contestau autoritatea cartelului său Sinaloa aflat la vârful traficului de droguri mondial.
Joaquin "El Chapo" Guzman, cel mai căutat traficant de droguri din lume, prins de trupele speciale (arhivă) (youtube.com)
Andrei Pricopie
23.02.2014

Joaquin "El Chapo" Guzman se ascundea de 13 ani în munţii stâncoşi din vestul Mexicului şi privea cum autorităţile, controlate prin mită, precum şi de membrii organizaţiei sale, capturau sau ucideau liderii din toate celelalte grupuri care contestau autoritatea cartelului său Sinaloa aflat la vârful traficului de droguri mondial, anunţă Washington Post.

Guzman, care are acum 56 de ani, fusese arestat în Guatemala în 1993, dar evadase în 2001, şi se ascundea de atunci de forţele de ordine, în timp ce Sinaloa a devenit cel mai puternic, cel mai bogat şi cel mai vechi cartelul al drogurilor din Mexic. Grupul este responsabil pentru transportul a tone de cocaină şi marijuana în toată lumea.

Imperiul lui Guzman se întindea de-a lungul Americii de Nord, cu ramuri lungi în Europa şi Australia. Guzman a declanşat o violentă campanie împotriva cartelurilor locale provocând o baie de sânge în Tijuana şi făcând din Ciudad Juarez unul dintre cele mai mortale oraşe din lume.

În 2013, el a fost numit de Comisie Crime din Chicago "Inamicul Public Nr. 1" - prima persoană care obţine această „distincţie”, după şeful mafiot din perioada prohibiţiei Al Capone.

În timp ce legenda lui creştea, Guzman ocupa deja un loc pe lista cu miliardari ai Forbes şi avea o reputaţie în popor ca fiind El Chapo care a devenit prea puternic pentru a mai fi prins. Apoi, la sfârşitul anului trecut, autorităţile au început să-i vizeze pe cei din cercul interior al celui mai căutat lord al drogurilor din lume.

Fiul unuia dintre cei doi acoliţii ai săi de top, Ismael „Mayo” Zambada, a fost arestat la un punct de trecere a frontierei, iar o lună mai târziu, unul dintre principalii locotenenţi ai cartelului Sinaloa a fost împuşcat de trupe speciale din elicopter. După doar două săptămâni poliţia de pe aeroportul din Amsterdam l-a arestat pe unul dintre asasinii de top ai cartelului, care s-a ocupat de transport şi logistică pentru Guzman.

În februarie laţul a început să se strângă. Forţele federale au început o campanie zdrobitoare în Culiacan, capitala statului de coastă Sinaloa - străzi închise, raiduri, confiscări de arme automate, droguri şi bani, arestarea unei serii de oficiali mexicani implicaţi aflaţi în relaţii directe cu cartelul.

La 13 februarie, un om cunoscut sub numele de "19", despre care oficialii susţin că era noul şef al asasinilor lui Zambada, a fost arestat împreună cu alţi doi bărbaţi. Patru zile mai târziu, un bărbat descris ca fiind la vârful cartelului Sinaloa a fost reţinut, împreună cu 4.000 de castraveţi şi banane scobite, umplute cu cocaină. La mijlocul acestei săptămâni, un bărbat de 43 de ani, poreclit "20", şi descris ca fiind şeful de securitate a lui Zambada a fost arestat în timp ce transporta mai multe produse umplute cu cocaină.

Până la mijlocul săptămânii cel puţin 10 acoliţi ai cartelului Sinaloa au fost prinşi. Un oficial american a declarat sâmbătă, sub condiţia anonimatului, că cel puţin unii dintre ei făceau parte din echipa de securitate a lui Guzman, iar autorităţile i-au folosit pentru a obţine informaţii care să ajute la prinderea şeful cartelului.

Agenţii au aflat că Guzman a început să iasă din ascunzătorile sale montane izolate pentru a se bucura de confortul din Culiacan şi Mazatlan. Cu ajutorul informaţiilor acumulate de la bodyguarzii lui Guzman, puşcaşii marini mexicani s-au dus la casa fostei sale soţii unde acesta se afla şi au încercat să-l prindă, dar n-au reuşit să treacă de uşa armată.

În timp ce puşcaşii marini se chinuiau să intre înăuntru, Guzman a fugit printr-o uşă secretă aflată sub o cadă de baie, a coborât pe o scară de oţel ondulată care ducea într-o reţea de tuneluri şi canale de canalizare ce se conectau la alte şase case din Culiacan, au declarat oficialii.

Guzman a fugit spre sud în Mazatlan. Pe urmele lui, trupele mexicane şi o echipă DEA (Drug Enforcement Administration) a SUA au înfiinţat o bază de operaţiuni în oraş.

Sâmbătă dimineaţa domnia lui Guzman s-a încheiat fără niciun foc de armă tras. Trupele speciale au înconjurat complexul Miramar, au zdrobit uşa unui apartament de la al patrulea etaj şi l-au reţinut pe cel mai căutat om din ţară.

Guzman a fost dus la aeroportul Mexico City. El va fi judecat în New York.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor