Contrabandă prin tunel, chinezii copiază mexicanii şi palestinienii
alte articole
Este lung 40 de metri, cu lumini şi sistem de ventilaţie, şi urma să fie folosit pentru a transporta gadget-uri electronice şi alte produse în fosta colonie britanică, Hong Kong.
Este deja cunoscut talentul chinezilor la a copia, fie că este vorba de avioane, drone, ori doar genţi, pantofi, îmbrăcăminte, ochelari, firme, medicamente, etc... Dar de aici până la a copia un tunel de contrabandă care să lege două regiuni ale aceleiaşi ţări....asta n-o mai făcuseră chinezii până acum. Dar cum pentru toate există un început...
Traficanţii chinezi copiază tacticile "omologilor" lor de la graniţa dintre Mexic şi Statele Unite, care construiseră un tunel intre cele două state, prin care transportau droguri. Tunelul era plin cu mai mult de opt tone de marijuana şi sute de kilograme de cocaină şi a fost descoperit recent de către autorităţi. Ori poate au copiat "modelul" celui descoperit de armata israeliană - un tunel care se desfăşoară pe sub graniţa cu Fâşia Gaza şi despre care se presupune că servea militanţilor palestinieni pentru a intra în Israel pentru a ataca soldaţi sau civili. Lung de 2,5 kilometri, era căptuşit cu beton şi conţinea, de asemenea, şine şi iluminaţie.
Ei bine, marţi, 24 decembrie, poliţia chineză a descoperit un tunel lung de 40 de metri, care conecta o clădire din Shenzhen (provincia de Guangdong) cu teritoriul Hong Kongului. Realizat din beton, cu sistem de ventilaţie, lumină şi şine mici pentru cărucioare, a fost conceput pentru a face contrabandă cu produse electronice, informează ziarul Corriere. În conformitate cu principiul "o ţară, două sisteme", Hong Kong are un sistem politic diferit de cel al Chinei continentale. Cele două regiuni învecinate au un regim fiscal diferit şi astfel, comercializarea de calculatoare, tablet sau alte produse în fosta colonie britanică este o afacere bună. Chiar dacă, trebuie specificat, Hong Kong este unul dintre cele mai importante centre financiare internaţionale ale lumii şi la fel ca celelalte, Hong Kong are o mare economie capitalistă bazată pe sectorul terţiar, caracterizat prin fiscalitate redusă şi comerţ liber.
Costul tunelului? 500.000 de dolari - Tunelul începea din interiorul unui garaj care avea intrarea camuflată de un munte de saci. Apoi se desfăşura pe sub patul unui flux de apă curgătoare şi ieşea în zona semi-autonomă a Hong Kong-ului, printr-o ieşire la fel de bine ascunsă. Anchetatorii consideră că valoarea construcţiei ar fi fost de aproximativ 500.000 de dolari şi o mulţime de muncă, ce este posibil să fi durat nu mai puţin de patru luni.