Lupta antimafia, celălalt război din Israel

Câteva sute de poliţişti au fost desfăşuraţi în aceste ultime zile, în încercarea de a readuce calmul pe străzile din Ashkelon. Locuitorii acestui oraş israelian balnear, situat în nordul Fâşiei Gaza, obişnuiţi să trăiască sub ameninţarea intermitentă a rachetelor lansate de Hamas, au fost puşi în faţa unui alt gen de teroare: lupta între cartelurile de droguri, notează cotidianul francez Le Figaro.

La interval de zece zile, două atentate cu maşini-capcană au avut loc în acest oraş israelian, în carul rivalităţilor dintre clanurile mafiote. Un episod revelator al metodelor extrem de violente, folosite de cele circa 15 familii care domină crima organizată din Israel.

'Se uită adesea că, de la încheierea celei de-a doua Intifada, războiul dintre clanurile mafiote a făcut mai multe victime ca terorismul palestinian', subliniază jurnalistul belgian Serge Dumont. Autor al unei anchete despre crima organizată, Dumont aminteşte că aceste bande, apărute chiar de la naşterea statului ebraic, s-a militarizat progresiv, datorită experienţei câştigate în timpul conflictelor din 1967 şi 1973.

'Extrem de hotărâţi atunci când este vorba să-şi apere teritoriul, clanurile sunt dotate cu arsenale redutabile, realizând spargeri în depozite de muniţii şi antrenând specialişti în explozibil, dornici să-şi rotunjească veniturile, astfel că reglările de conturi implică inclusiv atacuri cu rachetă şi cu bombe antitanc', explică Dumont.

Joi, 24 octombrie, acest război între cartelurile mafiote israeliene s-a 'invitat' în mod inopinat la Ashkelon, unde explozia unei maşini capcană a făcut un mort şi un rănit în rândurile clanului Domrani. Furioasă, această puternică familie a organizat imediat furtul unui dispozitiv de supraveghere instalat în apropiere de locul crimei, fără îndoială în speranţa de a-i pedepsi ea însăşi pe autori. Însă manevra, una temerară, nu i-a intimidat pe aceştia din urmă: sâmbăta trecută, tot la Ashkelon, un atentat similar a rănit un alt membru al aceluiaşi clan.

'În faţa acestui val de violenţe, s-a decis desfăşurarea unui dispozitiv excepţional al forţelor de ordine, pentru a calma populaţia', a declarat Micky Rosenfeld. Declaraţia acestui purtător de cuvânt al poliţiei israeliene dă de înţeles că lupta împotriva crimei organizate a devenit o prioritate a serviciilor de securitate, după ce a fost multă vreme neglijată în favoarea operaţiunilor antiteroriste.

Potrivit statisticilor oficiale, peste 300 de presupuşi mafioţi au fost arestaţi în acest an, în principal pentru acte de violenţă şi spălare de bani. 'Am decis să facem apel la forţele de securitate, pentru ca aceste clanuri să nu se mai poată strecura prin ochiurile plasei', a adăugat poliţistul.

Clanul Domrani, specializat în comerţul de stupefiante, cămătărie, dar şi în trafic de nisip furat din carierele sau de pe plajele israeliene, este cunoscut destul de bine de serviciile specializate. Plecat de la baza scării ierarhice, acesta a profitat de problemele judiciare ale unora dintre concurenţii săi, pentru a-şi dezvolta activităţile, ajungând să deranjeze mediul mafiot.

Anul trecut, un atac cu bombă antitanc a vizat vila ridicată, la 'umbra' unei liniştite comunităţi agricole, de presupusul 'naş' al clanului, Shalom Domrani. Acesta s-ar fi retras timp de câteva săptămâni la ţară, înainte de a reveni în Israel, unde a fost arestat la începutul lui aprilie pentru... o infracţiune rutieră.

'Acest caz ilustrează limitele activităţii poliţiştilor israelieni, care au destule probleme în a strânge dovezi şi sunt adesea constrânşi să-i repună pe 'naşi' în libertate, după două sau trei zile de interogatoriu ', subliniază Dumont. După ce depresia consecutivă de după războiul din octombrie 1973 a determinat multe dintre marile clanuri mafiote să emigreze spre America sau Europa, aceste familii au învăţat să 'încurce pistele', dezvoltându-şi activităţi internaţionale.

Presupusul 'naş' Zeev Rosenstein, originar din Tel Aviv, a sfidat multă vreme poliţia israeliană, înainte de a 'pica' pentru trafic de droguri în SUA, în noiembrie 2004. Itzakh Abergil, capul unui cartel care şi-a dezvoltat activitatea în Europa şi Japonia, a fost la rândul său condamnat în SUA pentru extorcare de fonduri. Urmând să fie eliberat în 2016, acesta este pe cale să fie autorizat să-şi ispăşească pedeapsa în ţara natală. O revenire care, potrivit specialiştilor, explică recenta febră din mediul mafiei israeliene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe