Australia, droguri ascunse în canoe importate din China

Metamfetamină
Metamfetamină (Phil Walter / Getty Images)

China este de mai multă vreme sursa principală a dealerilor de amfetamină din Mexic. Mai nou, aceasta se impune şi pe piaţa din Australia.

Poliţia australiană a interceptat un transport de 183 kg de metamfetamină, pentru incredibila valoare de 162 de milioane de dolari.

Captură record în Australia: poliţia a interceptat un transport de 183 kg de metamfetamină, în valoare de 162 de milioane de dolari. Este vorba, declară Poliţia Federală din Australia, despre varianta Crystal Meth, cea mai pură formă de metamfetamină şi, prin urmare, cea mai scumpă: vândută publicului poate atinge preţul prohibitiv de 1.000 de dolari pe gram, informează miercuri Rai News.

Drogurile erau ascunse în interiorul a 20 de canoe importate din China. Cinci traficanţi au ajuns în cătuşe: patru chinezi din Taiwan şi un australian. Poliţia australiană precizează că "este dificil să avem cunoştinţe precise referitoare la dimensiunea reală a reţelei". Toţi riscă închisoarea pe viaţă.

Poliţia din Australia desfăşoară un război total împotriva traficului de droguri. În octombrie 2013 a fost realizat un alt sechestru record, fiind blocată o încărcătură de metamfetamină care provenea tot din China, în valoare de 181 milioane de dolari.

Vânzarea de Crystal Meth creşte în Asia

Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate a constatat că metamfetamina cristalină, sau Crystal Meth, a devenit mai folosită ca oricând în Asia.

În timp ce pastilele de metamfetamină rămân principalele droguri ilicite din regiune, capturile de Crystal Meth - care este considerată mai puternică - au atins niveluri record.

"În ultimii cinci ani, disponibilitatea şi utilizarea de metamfetamină a crescut în mod semnificativ. Aceasta şi implicarea tot mai mare a grupurilor criminale organizate transnaţionale în comerţul ilicit cu stimulente de tip amfetaminic reprezintă o ameninţare în creştere la adresa securităţii şi sănătăţii publice din regiune", a declarat Gary Lewis, reprezentantul Biroului Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate în Asia Pacific.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe