Chicago: "El Chapo", narcotraficantul mexican, inamicul public nr. 1
Chicago l-a numit pe liderul cartelului mexican Sinaloa, Joaquin "El Chapo" Guzman, primul "Inamic Public nr.1" din era lui Al Capone, chiar dacă Guzman nu locuieşte în Statele Unite şi nu a vizitat niciodată oraşul.
Comisia privind crimele din Chicago - Chicago Crime Commission (CCC) - şi Administraţia împotriva drogurilor - Drug Enforcement Administration (DEA) - au declarat că organizaţia lui Guzman, cu sediul în Mexic, a furnizat în mod constant cele mai multe dintre narcoticele din oraş, devenind şeful principalei organizaţii infracţionale din oraş.
Porecla Inamicul Public nr.1 i-a fost dată şi lui Capone, un lider mafiot notoriu care a terorizat străzile din Chicago în anii 1920 şi 1930, dar CCC consideră că Guzman este chiar mai rău.
"Comparativ cu Guzman, Al Capone arată că un amator", a declarat J.R. Davis, preşedinte şi director al CCC, într-un comunicat de presă. "Guzman conduce în prezent cea mai mare şi mai puternică organizaţie infracţională din Mexic."
"Guzman este cel mai mare furnizor de narcotice din Chicago", a spus el. "Agenţii lui lucrează în zona Chicago, importând cantităţi mari de droguri ce sunt vândute apoi în întreaga regiune Chicago şi colectând şi trimiţând zeci de milioane de dolari proveniţi din droguri în Mexic."
Dacă forţele lui Capone şi Guzman s-ar confrunta teoretic astăzi, "aceasta nu ar fi de fapt o luptă", în conformitate cu agentul special DEA din Chicago Jack Riley. "Abilitatea sa de a corupe şi a aplica sancţiuni, având în acelaşi timp venituri substanţiale, este mult mai puternică decât crima organizată italiană din Chicago", a spus el.
Cartelul Sinaloa face contrabandă cu cocaină, heroină, marijuana şi alte droguri între Statele Unite şi Mexic, iar Chicago este considerat un destinatar şi punct de tranzit crucial pentru narcotice, potrivit autorităţilor.
"Cartelul Sinaloa şi-a găsit parteneri de afaceri printre cei 100.000 de membri ai bandelor stradale din Chicago şi din suburbii", a declarat vicepreşedintele CCC Arthur Bilek.
În Mexic, cartelul Sinaloa s-a luptat cu alte carteluri şi cu autorităţile mexicane pentru controlul asupra teritoriului, acest conflict soldându-se cu mii de morţi în ultimii ani.
"În plus, din cauza violenţei asociate cu bandele şi comerţul de droguri, se poate spune că Guzman a provocat o mare parte din violenţa care afectează astăzi Chicago", a continuat Bilek.
Se crede că Guzman se ascunde undeva în munţii Sierra Madre, situaţi în vestul Mexicului, înconjurat de mulţi acoliţi înarmaţi. Revista Forbes a estimat că el are o avere de aproximativ 1 miliard de dolari.
Statele Unite au oferit o recompensă de 5 milioane de dolari pentru informaţii care duc la capturarea lui Guzman. Autorităţile mexicane au declarat că adaugă încă 2 milioane de dolari la această cifră.