CEDO a condamnat România în legătură cu restituirea bunurilor naţionalizate de fostul regim comunist

Sediul CEDO în Strasbourg, Franţa. (Captură Foto)
Ana Ion
08.11.2022

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi România în legătură cu restituirea bunurilor naţionalizate de fostul regim comunist, considerată insuficient de eficace.

Deşi România, deja atenţionată în trecut în legătură cu această spinoasă problemă, a adoptat în 2013 o lege nouă pentru a le permite persoanelor ale căror bunuri au fost naţionalizate să obţină o restituire sau o despăgubire, "mecanismul de restituire rămâne insuficient de operaţional şi omogen", a apreciat Tribunalul Consiliului Europei, cu sediul la Strasbourg.

CEDO a fost sesizată în 2017 de 53 de cetăţeni români care au obţinut, fiecare, o hotărâre definitivă în favoarea lor, privind emiterea unui titlu de proprietate sau acordarea unei indemnizaţii pentru terenuri confiscate în timpul regimului comunist din perioada 1945-1989.

"În pofida acestor decizii, niciunul dintre reclamanţi nu a primit un titlu de proprietate sau nu a fost repus în posesia bunurilor sale. Unii dintre ei au afirmat că au fost despăgubiţi insuficient", a transmis Curtea într-un comunicat de presă.

Această "neexecutare prelungită a deciziilor adoptate de instanţe judecătoreşti" şi "lipsa unui recurs efectiv în această privinţă" au dus la "impunerea unei poveri individuale excesive reclamanţilor", a conchis CEDO, potrivit Agerpres.

"Curtea consideră crucial ca România să continue să depună eforturi de a-şi conforma legislaţia şi practica concluziilor la care ajuns Curtea în prezenta hotărâre şi jurisprudenţei sale pertinente", a mai subliniat CEDO.

România a fost condamnată să le plătească reclamanţilor sume de până la 10.000 de euro pentru daune morale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor