„Ce vreţi, domnule Cernea, ca fiecare nebun să îşi facă partid?”

Deputatul independent Remus Cernea a povestit luni cum a fost primită iniţiativa lui legislativă privind reducerea numărului de membri fondatori ai unui partid la Comisia pentru Administraţie publică şi administrarea teritoriului.
Remus Cernea (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Andrei Pricopie
28.04.2014

Deputatul independent Remus Cernea a povestit luni cum a fost primită iniţiativa lui legislativă privind reducerea numărului de membri fondatori ai unui partid la Comisia pentru Administraţie publică şi administrarea teritoriului.

„Astăzi a trebuit să ajung, în acelaşi timp, la două comisii ale Senatului pentru a susţine trei dintre propunerile mele legislative. La Comisia pentru Administraţie publică şi administrarea teritoriului figura propunerea privind reducerea numărului de membri fondatori ai unui partid de la 25.000 la 1.000, precum în Polonia, ceea ce ar reprezenta cam media europeană. În majoritatea ţărilor membre UE, îţi poţi înfiinţa un partid cu doar câţiva membri sau zeci de membri. În câteva ţări, cu câteva sute. În Polonia cu 1.000, în Ungaria cu 5.000, iar Portugalia cere cei mai mulţi, 25.000. Însă România întrece orice limită a bunului simt, restricţionând dreptul de asociere şi dreptul de a fi ales, prin cerinţa de a avea 25.000 de membri pentru a fonda un partid”, a precizat Remus Cernea.

Deputatul a continuat: „Votul Comisiei a fost unanim împotriva propunerii mele, iar preşedintele Darius Valcov m-a întrebat zâmbind: „Ce vreţi, domnule Cernea, ca fiecare nebun să îşi facă partid?”

În replică, Remus Cernea a subliniat că acesta este nivelul general de înţelegere a democraţiei şi a drepturilor fundamentale în actualul parlament.

„Depinde de cetăţenii României dacă vor accepta astfel de abordări şi de partide şi pe viitor...”, a concluzionat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor