"Paştele ucide trei milioane de miei. Sărbătoare sau măcel?"- Flash Mob la Universitate
alte articole
"Paştele ucide trei milioane de miei. Sărbătoare sau măcel?" a fost întrebarea pusă de un grup de bucureşteni, care a organizat joi un flash mob în Piaţa Universităţii, împotriva uciderii în masă a mieilor cu prilejul sărbătorilor de Paşti.
Purtând pancarte cu mesajele lor, în jur de 20 de persoane inimoase, printre care şi deputatul Remus Cernea, prinţesa Brianna Caradja, au încercat să-i conştientizeze pe oameni asupra faptului că ceea ce pun în farfurie a fost, nu demult un miel viu, şi că sunt milioane de farfurii care se umplu în aceste zile cu fripturi. Sărbătoarea este pentru spirit, nu pentru stomac, au transmis cei prezenţi în Piaţa Universităţii, iar a ucide pentru a mânca nu este cel mai creştinesc şi mai empatic gest.
De ce?
"Pe fundalul unei sărbători spirituale care celebrează Renaşterea se pune în scenă spectacolul uciderii violente a milioane de miei. Reiterând mecanic un ritual în scop hedonist uităm cu desăvârşire că Renaşterea şi Nemurirea au loc nu prin curmarea sângeroasă a vieţii unui animal, ci prin Transformarea Personală. O renaştere spirituală presupune transcenderea vieţii materiale, nu cufundarea brutală şi inconştientă într-un ospăţ în culisele căruia a curs mult sânge.", scrie organizatoarea evenimentului, Andreea Balaurea, pe pagina sa de Facebook.
Am întrebat-o şi pe dna Brianna Caradja ce anume a îndemnat-o să se solidarizeze acestui demers.
"De ce am fost? Pentru ca sunt oripilată de consumerism în general, şi cu atât mai mult de cel dictat de "obiceiuri" care nu mai au nicio conotaţie spirituală, şi duc la masacre masive. Nu este vorba de a polemiza între a fi sau nu vegetarian, ci de a conştientiza ce înseamnă în mod real un "obicei" de care ne ţinem, fără a gândi mai adânc ce implică acest "ritual". Noi aşteptăm să ne aducă iepuraşul de Paşte un mic cadou. Francezii mănâncă iepuraşul. Cu sos de muştar. "Nasol", eh?
Reacţiile pe internet sunt împărţite. Unii subscriu la demersul Andreei, alţii îşi pun problema că şi Crăciunul înseamnă milioane de brazi tăiaţi, brazi cărora le stă foarte frumos, împodobiţi cu beteală, şi cu cadouri sub el. Chiar dacă după aceea brazii, morţi, sunt aruncaţi la gunoi.