Ce spune un cunoscut economist despre pachetul "Bolojan" de măsuri de austeritate

Economistul Cristian Păun a analizat, într-o intervenţie la postul B1 TV, implicaţiile primului val de măsuri fiscale anunţate de Guvern, printre care se numără creşteri de TVA, accize şi impozite, avertizând că acestea riscă să declanşeze o criză valutară şi să afecteze grav mediul de afaceri, în contextul în care România se confruntă cu presiuni din partea Comisiei Europene şi a agenţiilor de rating.
Jurnalistă: Cum vi se pare acest prim pachet cu creşteri de TVA, accize şi tot felul de măsuri, impozit pe dividende 16% şi, mai ales, nişte taxe care intră în vigoare imediat, de la 1 august?
Cristian Păun: Noi avem două hopuri de trecut, unul acum şi unul în august. Cel de acum este explicarea în scris în faţa Comisiei Europene cum anume ne-am propus noi să rezolvăm problema deficitului până la următoarea evaluare de prin noiembrie. Se doreşte din partea Comisiei o listă de acţiuni concrete care bine ar fi fost să fie deja în implementare.
Pe partea cealaltă, avem agenţiile de rating care şi ele se uită la ce spune Comisia Europeană şi depinde foarte mult decizia lor de ceea ce spune Comisia Europeană în zilele astea, şi ele sunt aproape gata, după semnalele pe care le dau, să ne tragă în junk. Trecerea în junk, într-o clasă de risc foarte mare din punct de vedere investiţional, atrage automat — deci nu se pune problema unor discuţii sau negocieri, toată lumea ştie asta — retragerea masivă a capitalului străin din România, mai ales a celui care provine de la fonduri de investiţii, investitorii instituţionali, care nu vor retrage lei, că n-au ce să facă cu leii, vor retrage valută. Şi asta înseamnă că ne vom confrunta foarte probabil cu o criză valutară dacă nu reuşim cumva să redresăm in extremis situaţia.
La cum am văzut eu grevele din zilele astea, mi se pare că în acest moment altă variantă nu avem. Adică, pur şi simplu, suntem într-un moment greu, de cumpănă, fără prea mulţi responsabili, din păcate. Nimeni nu e responsabil pentru această situaţie grea, dar, în schimb, toată lumea vrea grevă, toată lumea vrea să blocheze România, că nu există, dom'le, nu se concepe să fie tăiate sinecuri, sporuri şi aşa mai departe. Ori, noi trebuie să prezentăm ceva concret.
Şi, din păcate, singurul lucru concret pe care îl putem prezenta în acest moment este creşterea de taxe, pentru care nimeni nu are de ce să facă grevă, că totul e legal, nimeni nu poate contesta la CCR tăierile de sporuri, faptul că cresc taxele astea nu se contestă nicăieri, niciunde. Deci se va aplica de mâine, fără prea mult...
Jurnalistă: Problema este — şi am văzut deja câteva voci care spun că s-ar putea să vină criza după aceste măsuri de austeritate. Şi mai este ceva: iată, şi bursa de la Bucureşti înregistrează cea mai mare cădere de la alegerile prezidenţiale, după conferinţa lui Ilie Bolojan. Deci avem reacţii imediate. Îşi va reveni zilele următoare? Este o reacţie firească sau la ce să ne aşteptăm?
Cristian Păun: Nicio măsură nu este perfectă. Evident că, din punct de vedere al guvernării, tu trebuie să alegi măsurile care lovesc cel mai puţin în ceea ce contează: mediul de afaceri, mediul privat.
Din păcate, această creştere de taxe va avea şi reversul ei. Este foarte greu de asimilat de un sector, cum este, de exemplu, industria, aflat deja în recesiune de vreo două trimestre. Deci aici va fi foarte greu să asimileze această creştere de taxe, chiar dacă vorbim de TVA, unde unii, mai puţin specialişti, care se pricep mai puţin la afaceri, spun că TVA-ul nu va afecta afacerile, că, vezi-Doamne, ăla din afaceri îşi deduce TVA-ul, îl regularizează, nu-l afectează.
Sigur că te afectează, pentru că TVA-ul se găseşte în final la preţul bunului la capăt. Şi, practic, toţi cei care cumpără bunurile astea le cumpără mai scumpe, deci va fi un recul.